Russisch president Poetin.
EPA Russisch president Poetin.

Rusland dreigt met inbeslagname Belgische diplomatieke panden

Rusland heeft vandaag gedreigd Belgische diplomatieke panden in Rusland in beslag te nemen. Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat gecommuniceerd aan persagentschap TASS.

Het ministerie reageerde daarmee op berichten dat België eventueel Russische panden confisqueert om aandeelhouders van het voormalige oliebedrijf Yukos te compenseren.

Eerder vandaag liet het Kremlin ook al verstaan de stappen van België in de zaak Yukos "nauwlettend" in de gaten te houden. België zou met de inbeslagname gevolg geven aan uitspraken van het Internationale Hof van Arbitrage dat Rusland 50 miljard dollar (43,8 miljard euro) moet vergoeden na de onteigening van Yukos.

"Rekeningen van Russische ambassades in Brussel bevroren"

De rekeningen van de Russische ambassades in België zijn ondertussen bevroren, zo zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. In een officieel bericht op de website van dat ministerie staat dat het daarover de Belgische ambassadeur in Moskou, Alex Van Meeuwen, bij zich heeft geroepen en krachtig heeft geprotesteerd tegen de beslissing van de Belgische autoriteiten.

Volgens het Russische ministerie zijn de rekeningen van de Russische ambassade in België en de permanente vertegenwoordigingen van Rusland bij de EU en de NAVO bevroren, net als die van een aantal andere Russische organisaties in België.

"De Russische partij beschouwt dergelijke maatregelen van de bevoegde autoriteiten van het Koninkrijk België als een openlijk onvriendelijke daad, een grove schending van het internationaal recht en roept de Belgische autoriteiten op onmiddellijk maatregelen te nemen om de rechten van de Russische Federatie in België te herstellen", luidt het.

Zo niet, zal Rusland genoodzaakt zijn "adequate maatregelen te treffen tegen eigendom van het Koninkrijk België dat zich op het grondgebied van de Russische Federatie bevindt, eigendom van de Belgische ambassade in Moskou daarbij inbegrepen".

Nog volgens het persbericht verzekerde de Belgische ambassadeur dat hij de Russische verklaringen onmiddellijk aan de Belgische autoriteiten zal overbrengen.

"Illegitieme beslissing"

Volgens het Russische staatsagentschap Ria-Novosti heeft het bevriezen van de Russische rekeningen in België te maken met een beslissing van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag, die door Moskou niet wordt gerespecteerd. Het hof oordeelde in juli 2014 dat Rusland een som van 50 miljard dollar (37 miljard euro) verschuldigd is aan voormalige aandeelhouders van Yukos (Joekos), de in 2003 ontmantelde oliegroep van Michail Chodorkovski.

Het Permanent Hof van Arbitrage beschuldigde Rusland ervan de ontmanteling van de groep te hebben georkestreerd, uit politieke beweegredenen. Volgens de rechtbank in Den Haag was het offensief van Moskou tegen Yukos niet in de eerste plaats gericht op het recupereren van onbetaalde belastingen, maar was het bedoeld om het bankroet te veroorzaken.

Dat de Russische rekeningen in België zijn bevroren, "was geen verrassing voor ons", verklaarde een raadgever van het Kremlin, Andrej Beloesov, aan Ria-Novosti. "We verwachten dat een aantal andere landen soortgelijke maatregelen treffen."

De Russische minister van Economische Ontwikkeling, Aleksej Oeljoekajev, sloot donderdag uit dat schadevergoedingen worden betaald aan voormalige aandeelhouders van Joekos. "Dat is een illegitieme beslissing die we bestrijden", aldus de minister aan Ria-Novosti.

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, destijds een bescheiden speler in de sector, kreeg het grootste deel van Yukos in handen na de ontmanteling. Intussen is Rosneft uitgegroeid tot de voornaamste producent ter wereld (onder de beursgenoteerde bedrijven).

De woordvoerder van Chodorkovski, Olga Pispanen, zei aan het Franse persagentschap AFP dat de vroegere oligarch persoonlijk "niets te maken heeft" met het bevriezen van de Russische rekeningen in België.

Lees meer