4 De Russische buitenlandminister Sergey Lavrov (uiterst links) en zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry (uiterst rechts) ontmoetten elkaar het voorbije weekend in Rome.
AP De Russische buitenlandminister Sergey Lavrov (uiterst links) en zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry (uiterst rechts) ontmoetten elkaar het voorbije weekend in Rome.

Rusland en VS beginnen morgen onderhandelingen over terugtrekking rebellen uit Aleppo

Rusland en de Verenigde Staten gaan vanaf morgen, ten laatste woensdag, in Genève aan de onderhandelingstafel zitten om over het evacueren van de gewapende rebellen en jihadisten uit Oost-Aleppo te praten. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vandaag  aangekondigd. Mocht die aftocht van de rebellen lukken, is een wapenstilstand mogelijk, aldus Lavrov. Het Amerikaans-Russisch overleg volgt op een akkoord dat Lavrov en zijn VS-collega John Kerry vrijdag in Rome bereikten. Moskou steunt de regering in Damascus, Washington nagenoeg alle rebellen.

Lavrov maakt zich wel zorgen over een ontwerp van resolutie over een bestand voor Aleppo dat vandaag/maandag door de VN-Veiligheidsraad wordt besproken. Rusland ziet dat ontwerp als een provocatie om de Russisch-Amerikaanse inspanningen te torpederen. Het ontwerp is een initiatief van Egypte, Nieuw-Zeeland en Spanje.

Voorstel van Kerry
Een voorstel dat de Amerikaanse buitenlandminster John Kerry aan Rusland deed over de Syrische belegerde stad Aleppo omvat een procedure over de terugtrekking van de rebellengroepen. Dat zegt de Russische minster van  Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

Rusland en de VS zullen de zaak de komende dagen bespreken. Het Syrische regeringsleger is er de voorbije nacht in geslaagd met zijn buitenlandse bondgenoten, in het bijzonder Rusland, tweederde van de rebellenwijken in het oosten van de stad te veroveren.

"Tijdens de Russisch-Amerikaanse consultatierondes zullen concrete routes en de timing van de terugtrekking van alle militanten uit Oost-Aleppo besproken worden. Van zodra we een overeenkomst bereiken, zal een wapenstilstand afgekondigd worden", verklaarde Lavrov.

De Russische buitenlandminister voegde er aan toe dat elke gewapende groepering die weigert de stad te verlaten door Rusland als terroristen zullen behandeld worden. Hij preciseerde dat Rusland de operaties van het Syrische regeringsleger tegen die groeperingen zal steunen.

Het voorstel van Kerry werd zaterdag aan Rusland overgemaakt, aldus RT, nadat de twee elkaar ontmoetten in Rome. De onderhandelingen over het plan gaan volgens Lavrov morgenochtend van start, hij verklaarde dat het begin van de onderhandelingen op het verzoek van Washington enkele dagen werd uitgesteld.

Lavrov verklaarde vandaag ook dat Rusland een ontwerpresolutie die een nieuw staakt-het-vuren oplegt niet zal steunen.

4
AFP

"De uitkomst van vorige pauzes in het conflict in overweging nemend, bestaat er geen twijfel dat het tiendaags bestand die de voorstanders van een staakt-het-vuren willen opleggen door de rebellen zal gebruikt worden om zich te hergroeperen en te herbewapenen en de bevrijding van Oost-Aleppo zal vertragen", zei Lavrov.

Washington heeft nog niet bevestigd dat inderdaad zal worden onderhandeld over een terugtrekking uit Aleppo. De rebellen verklaarden afgelopen weekend niet te willen vertrekken uit de stad. Toch erkende een oppositiefunctionaris dat de opstandelingen mogelijk geen andere keus hebben als ze de inwoners van het gebied willen ontzien.

Sommige rebellengroepen in Oost-Aleppo hebben ook vandaag gezworen "tot de laatste druppel bloed" te zullen vechten.

Tot de "revolutionaire" groepen die weigeren het stadsdeel te verlaten, behoren Jaish al-Islam en Noereddin al-Zinki. Via hun woordvoerders verklaarden beide jihadgroepen enkel humanitaire hulp en de evacuatie van gewonden toe te laten. Bij eerdere bestanden was echter al gebleken dat de rebellengroepen, haast alle gelieerd aan Jabhat Fateh al-Sham (de nieuwe naam van het al-Qaidafiliaal Jabhat al-Nusra) burgers weigerden de stad te laten verlaten en humanitaire hulp voor zichzelf opeisten.

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde de opstandelingen er vandaag van een militair veldhospitaal in de stad te hebben bestookt. Daarbij zou een vrouwelijke hospik om het leven zijn gekomen. Twee mensen raakten gewond.

Een woordvoerder van het departement wees met een beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Die landen zouden medeverantwoordelijk zijn voor de artilleriebeschieting van de hulppost, omdat ze de rebellen steunen.

Het Syrische regeringsleger is er in de voorbije nacht samen met zijn buitenlandse bondgenoten in geslaagd om twee derde van de rebellenwijken in het oosten van Aleppo te veroveren. Dat meldt het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. 

"Ze hebben nu ook controle over de Kadi Askar-buurt, waardoor ze nu twee derde van Oost-Aleppo in handen hebben", aldus Rami Abdel Rahman, de man die het Observatorium runt.

4
REUTERS

Angst voor volkerenmoord

Nog volgens Rahman probeert het Syrische leger nu met zware artillerie en gesteund door luchtaanvallen al-Shaar te veroveren. Al-Shaar was voor het Syrisch conflict uitbrak een belangrijke buurt, maar wordt nu dagelijks gebombardeerd en is omsingeld door regeringstroepen.

"Activisten" melden op Facebook dat al-Shaar nu verlaten is, nadat bewoners naar andere wijken vluchtten die nog onder controle van de de rebellen staan. "Er zijn geen woorden om de situatie te beschrijven", aldus een van die anonieme activisten. "Bommen, bommen, bommen. Het regime rukt op uit vele richtingen, de mensen zijn bang voor een volkerenmoord."
    
De jongste tien dagen hebben regeringstroepen grote vooruitgang gemaakt in het oosten van de stad, dat al vijf maanden belegerd wordt en meer dan een jaar luchtaanvallen te verwerken krijgt.

4
AP

Lees meer