6 Aids-activisten liepen gisteren mee in een protestmars in Amsterdam. Daarmee vragen ze aandacht voor toegang tot hiv-medicijnen en discriminatie en stigmatisering van mensen die leven met hiv, zoals in Rusland.
ANP Aids-activisten liepen gisteren mee in een protestmars in Amsterdam. Daarmee vragen ze aandacht voor toegang tot hiv-medicijnen en discriminatie en stigmatisering van mensen die leven met hiv, zoals in Rusland.

Exclusief voor abonnees

Rusland kampt met een van de snelstgroeiende hiv-epidemieën ter wereld. Elke dag overlijden er tachtig mensen aan aids

Rusland kampt met een van de snelst groeiende aids-epidemieën ter wereld. Ruim 1,1 miljoen mensen hebben hiv en elke dag overlijden er tachtig mensen. Aidsorganisaties slaan groot alarm. De overheid kijkt weg; patiënten vechten tegen stigma, discriminatie en weigering van behandeling. Rusland is het Afrika uit de jaren negentig.

Toen arts-epidemioloog Andrey Beloglazov 28 jaar geleden begon met preventiewerk was er in Rusland slechts één geregistreerde hiv-patiënt. Beleid was er niet. ,,In die tijd was ‘preventie’ niets meer dan de bevolking bang maken voor de kwalijke gevolgen van deze ziekte. Met boodschappen als ‘aids is de pest van de 21-ste eeuw’, of ‘aids staat gelijk aan de dood’.’’

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Buyck

    Ten eerste is HIV niet enkel een 'homo'-ziekte. Wat dan te denken van al die prostituees en mannen/vrouwen die hun partner bedriegen? Secundo. Als de arts destijds maar één patiënt had en nu miljoenen, hoe goed was hij dan in al zijn preventiewerk? Hij moest al jàren geleden aan de alarmbel getrokken hebben en de aandacht gevraagd van internationale anti-aidsorganisaties.

Lees meer