De Apollo 11 was de eerste bemande maanmissie van de Amerikanen.
PHOTO_NEWS De Apollo 11 was de eerste bemande maanmissie van de Amerikanen.

Rusland onderzoekt Amerikaanse maanlandingen

Het lijkt een halve eeuw te laat te komen, maar Rusland wil een onderzoek instellen naar de Amerikaanse maanlandingen. De Russische krant Izvestia meldt dat het onderzoek moet onthullen waarom opnames en een steen van de eerste maanlanding in 1969 zijn verdwenen.

Vladimir Markin, woordvoerder van de onderzoekscommissie van de Russische regering, benadrukt dat de Russische autoriteiten de landingen niet in twijfel trekken. De Russen zijn naar eigen zeggen enkel benieuwd waar bepaalde artefacten die "deel uitmaken van de nalatenschap van de mensheid".

Nalatenschap van mensheid
"We gaan niet beweren dat ze niet naar de maan zijn gevlogen en er dan maar een film van hebben gemaakt", schrijft hij in een opiniestuk in de krant. Maar al die wetenschappelijke - of misschien culturele - artefacten maken deel uit van de nalatenschap  van de mensheid. Dat ze spoorloos zijn verdwenen, is een gedeeld verlies. Een onderzoek moet uitvissen wat ermee gebeurd is".

Volgens Reuters heeft NASA toegegeven dat ze de originele opname van de maanlanding heeft gewist om geld te besparen, maar dat ze met andere opnames later een betere kwaliteit hebben kunnen leveren. Volgens Markin kan het Russische onderzoek nieuwe informatie aan het licht brengen over de verschillende maanmissies.

FIFA-onderzoek
In zijn opiniestuk legt Markin een vreemd verband tussen de maanlandingen en de voetbalbond FIFA. Volgens Markin hebben de Verenigde Staten een grens overschreden door hun onderzoek naar negen FIFA-kopstukken. "De Amerikaanse aanklagers hebben zichzelf opgeworpen als de opperste scheidsrechters van het internationale voetbal", foetert Markin.

Op 2 juni nam FIFA-voorzitter Sepp Blatter ontslag naar aanleiding van een onderzoek naar wijdverspreide corruptie binnen de organisatie. Volgens Markin verwarren de Amerikaanse onderzoekers politieke onderhandelingen met corruptie. Hij verwijst daarbij naar speculaties als zou de voormalige Duitse kanselier Gerhard Schroeder wapenleveringen aan Saoedi-Arabië goedkeurde om Duitsland de Wereldbeker van 2006 te laten winnen.

Lees meer