Beeld van een Russische luchtaanval op stellingen van terreurgroep Islamitische Staat.
REUTERS Beeld van een Russische luchtaanval op stellingen van terreurgroep Islamitische Staat.

Rusland ontplooit antiluchtraketten om troepen in Syrië te beschermen

Rusland heeft in Syrië antiluchtraketsystemen ontplooid om zijn Russische troepen te beschermen. Dat zei de bevelvoerder van de Russische luchtmacht, Viktor Bondarev, vandaag in een interview met de krant Komsomolskaja Pravda.

"We hebben alle mogelijke bedreigingen berekend. We hebben jachtvliegtuigen, bommenwerpers, helikopters maar ook antiluchtraketsystemen gestuurd", verklaarde de Russische generaal.

"Stellen je voor dat een legervliegtuig in een naburig grondgebied van Syrië wordt veroverd en tegen ons wordt gebruikt. Daar moeten we klaar voor zijn."

Bescherming Assad?
Eind september toonde de bevelvoerder van de Navo-troepen in Europa, Philip Breedlove, zich ongerust over een dergelijke ontplooiing tegen Islamitische Staat (IS). Volgens hem is dat bedoeld ter bescherming van de Syrische president Bashar al-Assad.

Bondarev verduidelijkte niet welk type raketsysteem is ingezet in Syrië. Het Russische ministerie van Defensie was niet bereikbaar voor commentaar.

"We hebben alle mogelijke bedreigingen berekend. We hebben jachtvliegtuigen, bommenwerpers, helikopters maar ook antiluchtraketsystemen gestuurd"

Lees meer