Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, roept op tot kalmte in het conflict rond Syrië.
AFP Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, roept op tot kalmte in het conflict rond Syrië.

Rusland roept op om af te zien van militaire acties in Syrië: "Belangrijkste prioriteit is om oorlog te vermijden"

Rusland roept het Westen op om militaire acties te vermijden "om het gevaar op oorlog af te wenden". Het Kremlin reageerde op de uitspraken van Frankrijk en de VS, die beloven actie te ondernemen als blijkt dat het Syrische regime inderdaad achter de gifaanval van voorbije zaterdag zit. Volgens de Amerikaanse zender NBC beschikken de VS over bloed- en urinestalen die aantonen dat er voorbije zaterdag in Douma chemische wapens werden ingezet. 

Het Witte Huis zegt deze nacht dat de Verenigde Staten nog geen beslissing hebben genomen over een mogelijk militair ingrijpen in Syrië. "We blijven de informatie van de geheime diensten beoordelen en staan in nauw overleg met onze partners en bondgenoten", zei woordvoerster Sarah Sanders, na de ontmoeting van president Donald Trump met zijn veiligheidsadviseurs.

"Gevaar van oorlog afwenden"

De Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzia dringt bij de VS en bondgenoten aan om geen militaire actie te ondernemen tegen Syrië. De grootste prioriteit is om “het gevaar van oorlog af te wenden”, zei NebenziaWanneer hem gevraagd werd of hij doelde op een mogelijke oorlog tussen de VS en Rusland, zei hij "geen enkele mogelijkheid te kunnen uitsluiten".

Hij zei verder te hopen dat er geen "onomkeerbare situatie" zou ontstaan tussen Washington en Moskou, en dat de VS en hun bondgenoten zich hoeden voor "unilaterale acties". Nebenzja achtte het "ondenkbaar" dat de VS doelwitten in Syrië aanvallen waar Russische troepen zijn ontplooid. Gezien dit feit zou een westerse militaire interventie in Syrië "zeer gevaarlijk" zijn.

"Willen geen escalatie"

Eerder waarschuwde woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse zaken, Maria Zakharova nog voor de acties waar het Westen mee dreigde. “Niemand heeft de leiders van het Westen de toestemming gegeven om de rol van wereldpolitie op zich te nemen – tegelijkertijd onderzoeker, aanklager, rechter en uitvoerder”, zei ze tijdens een persbriefing. “Onze positie is perfect duidelijk en afgelijnd. We willen geen escalatie. Maar we willen ook geen leugenachtige aantijgingen ondersteunen", zo zei ze. 

Zakharova omschreef de beschuldigingen van het Westen dat de Syrische regering chemische wapens tegen burgers heeft ingezet als onterecht. 

VS: "Nog geen beslissing over aanval genomen"

Het Witte Huis zegt dat de Verenigde Staten nog geen beslissing hebben genomen over een mogelijk militair ingrijpen in Syrië. "We blijven de informatie van de geheime diensten beoordelen en staan in nauw overleg met onze partners en bondgenoten", zei woordvoerster Sarah Sanders, na de ontmoeting van president Donald Trump met zijn veiligheidsadviseurs.

Defensieminister James Mattis zei woensdag dat er nog gezocht werd naar eenduidige bewijzen van de inzet van chemische wapens door het Syrische regime. De Franse regering zegt dat die bewijzen er zijn. Macron liet weten dat Frankrijk “ten gepaste tijde” zal reageren.

"Nooit gezegd wanneer aanval zou zijn"

Eerder deze week zei de Amerikaanse president Donald Trump al dat Syrië zich mag verwachten aan een raketaanval als vergelding voor de gifaanval van het voorbije weekend. Donderdag leek hij echter gas terug te nemen: “Ik heb nooit gezegd wanneer de aanval op Syrië zou doorgaan. Zou heel snel kunnen zijn of helemaal niet zo snel.”

Op vrijdag herhaalde Amerikaans VN-ambassadeur Nikki Haley het Amerikaanse voornemen om te reageren. "Op een bepaald moment moet je iets doen. Je moet zeggen dat het genoeg is." Ze trekt voor het weekend nog van New York naar het Witte Huis in Washington voor overleg over de situatie, zei ze.

De Britse regering heeft gisterenavond beslist om deel te nemen aan de "internationale reactie" in samenwerking met de VS en Frankrijk. "Het kabinet is het eens over de noodzaak om verdere actie te ondernemen om de humanitaire ellende te verlichten en om het verdere gebruik van chemische wapens door het regime van Assad af te schrikken", luidt het in een verklaring van het kabinet van premier Theresa May. 

Duitsland zal niet deelnemen aan militaire aanvallen op Syrië, laat de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten, al steunt het land zijn bondgenoten wel.

VN waarschuwt voor "militaire escalatie"

VN-baas Antonio Guterres waarschuwt op zijn beurt voor een "totale militaire escalatie" in Syrië en roept de leden van de Veiligheidsraad op "zich verantwoordelijk te gedragen in deze gevaarlijke omstandigheden". Dat zei hij vrijdag tijdens een ontmoeting op vraag van Rusland

"Al acht lange jaren lang lijdt de Syrische bevolking. Ik val in herhaling, maar er is geen militare oplossing voor dit conflict".

NAVO: "Verantwoordelijken moeten verantwoording afleggen"

NAVO-baas Jens Stoltenberg laat weten dat de NAVO-bondgenoten zich beraden over een gepaste reactie. "De gesprekken tussen de NAVO-bondgenoten over een respons op de aanval lopen. Het is belangrijk dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen", zei hij in een persconferentie.

Urine- en bloedstalen

Volgens zender NBC zijn de VS in het bezit van bloed-en urinestalen die aantonen dat er voorbije zaterdag in Syrië chemische wapens werden ingezet. Dat baseert zender NBC op "twee bronnen binnen de inlichtingendiensten". De twee functionarissen zeiden dat bij de aanval chloorgas en een niet nader genoemde stof die op de zenuwen inwerkt is gebruikt. Het duo heeft vertrouwen in de data van de geheime diensten maar "honderd procent zeker" zijn ze niet.

Het is geweten dat de Syrische regering voorraden saringas heeft en vroeger al een mengsel van chloride en sarin bij aanvallen heeft gebruikt, luidt het bij Amerikaanse functionarissen.

Nog volgens de twee hebben de VS inlichtingen verkregen dat de Syrische regering achter de aanval van zaterdag zit.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

208 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jim Fonteyne

    Goe gezeet Els... :)

  • Els Vervoort

    Marc Baeyens, je mag zo stilaan dat bord van voor je kop halen hoor. Elke overheid, maar dan ook elke overheid, manipuleren de zaken en organiseren evenementen die ze in elkaars schoenen schuiven. De geschiedenis staat er bol van. Amerika, Rusland, Israel, Duitsland, Frankrijk enz... allen spelen het spel smerig als hen dat uitkomt. Lees wat over false flags en oordeel dan eens neutraal. Dat kun je toch?

Lees meer