iStock

Rusland wil ontkennen van hiv en aids strafbaar maken

Het aantal hivbesmettingen en aidsgevallen zijn het laatste decennium fors toegenomen in Rusland. Het land heeft het moeilijk om wat één van de grootste epidemieën van Oost-Europa en Centraal-Azië wordt genoemd, in de hand te houden. Dat het ontkennen van het bestaan van het virus daar voor iets tussenzit, is duidelijk. Daarom wil Rusland het ontkennen van hiv en aids strafbaar maken. 

Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft vorige week een wetsvoorstel ingediend dat het verspreiden van onjuiste informatie over hiv strafbaar maakt. Daarmee richt de overheid haar pijlen op mensen die het bestaan van het virus, de link tussen hiv en aids en de bekwaamheid van dokters om de ziekte te behandelen, in vraag stellen. 

“Het probleem van de ontkenning van het bestaan van het virus neemt ongekende proporties aan. Dat is gevaarlijk voor de maatschappij”, dat schrijft het Ministerie van Volksgezondheid in een inleiding op het wetsvoorstel van vorige week werd. Zo’n 1,2 miljoen Russen hebben hiv en in 2018 werden nog eens 100 000 nieuwe gevallen geregistreerd. Maar slechts een derde van hen krijgt antiretrovirale therapie om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wekelijks krijgen tweeduizend Russen te horen dat ze hiv hebben, dagelijks overlijden er tachtig aan aids. Ondertussen zijn tienduizenden Russen geabonneerd op online fora die de mainstream wetenschappelijke kennis over hiv verwerpen. 

Hoewel het ontkennen van hiv eerder een randverschijnsel is, trok het de aandacht van de overheid na enkele verontrustende berichten vorige maand. Twee vrouwen, die weigerden behandeld te worden, overleden aan de gevolgen van het virus. De beweging heeft een grote aanhang op sociale media. “Hiv/aids is de grootste grap van de 21ste eeuw”, een populaire groep op Vkontakte, een Russisch sociaal netwerk, heeft een netwerk van 16 000 volgers. 

Er zijn verschillende redenen waarom Russen het virus maar laten woekeren. Het probleem is de aanhoudende discriminatie, stigmatisering en criminalisatie van risicogroepen: homomannen, druggebruikers en sekswerkers . Zij krijgen niet of nauwelijks medicatie, zorg of voorlichting. Dat wordt volgens aidsorganisaties versterkt door het conservatieve en repressieve beleid van president Vladimir Poetin. Drugsgebruik is strafbaar, prostitutie illegaal en homohaat verheven tot staatspolitiek.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer