3 Het Russische ministerie van Defensie verspreidde gisteren zelf beelden van de luchtaanvallen.
AP Het Russische ministerie van Defensie verspreidde gisteren zelf beelden van de luchtaanvallen.

Russen bombarderen voor derde dag op rij in Syrië

Russische oorlogsvliegtuigen hebben vandaag, voor de derde opeenvolgende dag, stellingen in Syrië gebombardeerd. Volgens het Syrische staatspersagentschap SANA voerden Russische jets samen met regeringsvliegtuigen luchtaanvallen uit tegen doelen van Islamitische Staat in de provincies Aleppo (noorden), Hama (centrum) en Idlib (noordwesten). Bevelcentra en wapenopslagplaatsen werden vernield, aldus het agentschap. Cijfers over slachtoffers gaf het niet.

Voor het eerst viseerden de Russen ook IS in de oostelijke provincie al-Raqqa. Bij die bombardementen kwamen, althans volgens de vanuit Londen opererende anti-Assadsite Sohr, 12 jihadisten om. Ook volgens die site vielen Russische jets ook stellingen van het al-Qaidafiliaal Jabhat al-Nusra aan in Idlib en in de stad Qaryatain in de centraal-Syrische provincie Homs. Die stad, vooral bewoond door christenen, werd in augustus door IS veroverd op regeringstroepen.

De Russische bombardementen zijn volgens waarnemers de voorbode van een grootschalig grondoffensief van de Syrische regeringstroepern, bijgestaan door milities van Hezbollah en Iraanse Revolutionare Wachters.

In het Westen wordt het Russische optreden bekritiseerd omdat niet alleen de terroristen, maar volgens de Westerse landen ook (door het Westen en de Golfmonarchieën gesteunde en dus) gematigde jihadisten worden geviseerd.

3
REUTERS
3
AP

Lees meer