4 Marinepersoneel woonde vanochtend een herdenkingsdienst bij in Kronstadt voor de veertien opvarenden van de onderzeeër Losharik die omkwamen bij de brand.
EPA Marinepersoneel woonde vanochtend een herdenkingsdienst bij in Kronstadt voor de veertien opvarenden van de onderzeeër Losharik die omkwamen bij de brand.

Russen laten weer weinig los over dodelijke brand kernonderzeeër

Vier dagen na de brand in Russische onderzeeër waarbij minstens veertien opvarenden om het leven kwamen, heeft de Russische president Poetin voor het eerst toegegeven dat het om een kernonderzeeër ging. Zijn minister van Defensie voegde daar aan toe dat de nucleaire reactor onder controle was.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De hoofdoorzaak is vastgesteld. Het gaat om een brand in het batterijencompartiment die zich aansluitend heeft verspreid”, zo lichtte minister van Defensie Sergej Sjojgoe toe.”De kernreactor (van de duikboot) is compleet geïsoleerd. De bemanning heeft alles in het werk gesteld om de installatie te beschermen, die volkomen operationeel is.”

Het is de eerste keer sinds de tragedie dat Moskou aangeeft dat het inderdaad om een kernonderzeeër gaat. Het type is evenwel nog niet onthuld. Bekend is dat een deel van de bemanning bedwelmd raakte door de rook. Officieel zijn er veertien doden, over gewonden wordt niets gemeld. Hoeveel mensen er aan boord waren is helemaal taboe. De onderzeeër is inmiddels op eigen kracht teruggekeerd naar zijn thuishaven in Severomorsk, even ten noorden van Moermansk.

Kritiek

In Rusland groeit de kritiek op de vage en late reactie van de overheid. De autoriteiten worden ervan verdacht opnieuw veel informatie achter te houden. “De informatie over de brand wordt beschouwd als staatsgeheim”, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov. 

Op onafhankelijke Russische websites en op sociale media wordt het ongeluk met deze onderzeeër vergeleken met de ramp met de Russische kernonderzeeër Koersk in 2000. Daarbij kwamen alle 118 opvarenden om het leven kwamen en ook toen deden de autoriteiten aanvankelijk heel geheimzinnig over het ongeluk. Internationale hulp werd geweigerd. Dat laatste leverde de toen kersverse president Poetin veel kritiek op. Zijn vermeende ‘trots’ om hulp van het Westen aan te nemen zou tientallen bemanningsleden, die nog leefden nadat de onderzeeër was gezonken, het leven hebben gekost.

4 Nieuwe kransen werden gisteren geplaatst in Moermansk bij het monument voor de Koersk, de kernonderzeeër die in 2000 verging.
REUTERS Nieuwe kransen werden gisteren geplaatst in Moermansk bij het monument voor de Koersk, de kernonderzeeër die in 2000 verging.

Poetin wilde dit keer kwijt dat zich onder de slachtoffers zeven kapiteins en twee ‘Helden van Rusland’, de hoogste militaire onderscheiding in Rusland, bevonden. De Russische president sprak ook van een ‘groot verlies voor de marine en het leger in zijn geheel’. Alles dient gedaan te worden om de nabestaanden te helpen en te steunen, aldus de president. Volgens berichten bevinden de lichamen van de slachtoffers zich in het afgesloten en ondergelopen compartiment van de onderzeeër.

Zeebodem

Het Russische ministerie van Defensie wilde na dagen van geheimzinnigheid nu wel bevestigen dat het ongeluk maandag plaatsvond. De duikboot voerde ‘wetenschappelijk onderzoek uit op de zeebodem’ in de Barentszzee in het Noordpoolgebied. Zeven jaar geleden meldde Rusland, dat zulk onderzoek gebeurde op een diepte van 2.500 meter. Amerikaanse analisten betwijfelen dat verhaal: de betrokken onderzeeër zou in de Barentszzee zijn ingezet voor sabotage- en spionagedoeleinden. 

4 Recente foto's van een niet geïdentificeerde onderzeeër in Severomorsk.
AFP Recente foto's van een niet geïdentificeerde onderzeeër in Severomorsk.

Kinderfilm

De onafhankelijke Russische kranten RBK en Novaïa Gazeta berichtten dat de onderzeeër in kwestie de nucleair aangedreven AS-12 Losharik is. Het vaartuig is genoemd naar een animatiefiguur uit een Sovjetkinderfilm, een paardje opgebouwd uit bollen. De naam zou verwijzen naar de constructie van de onderzeeër die bestaat uit ballonvormige stukken. De Losharik zou gedragen worden door de Orenburg, een grotere nucleaire onderzeeër.

De Losharik, die in 2010 in dienst genomen werd, is een van de meest geavanceerde Russische duikboten en volgens specialisten in staat om te duiken naar een diepte van meer dan zes kilometer. Niet alleen wordt er amper info gegeven over de duikboot, ook foto’s zijn uiterst zeldzaam. De duidelijkste foto zou in 2015 per ongeluk zijn gepubliceerd door het autotijdschrift Top Gear Russia, dat de boot onbedoeld vastlegde tijdens een fotosessie van een Mercedes GL450, aan de Witte Zee in Noord-Rusland.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwde jaren geleden al dat dergelijke Russische onderzeeërs zouden worden ingezet om internetkabels op de bodem van de oceaan te saboteren

Op Russische blogs gaan allerlei verhalen over dat veel schepen en onderzeeërs van de Russische marine er vaak indrukwekkend uitzien maar meestal verouderd zijn en zelfs gevaarlijk zijn voor de opvarenden. Rusland wil zich graag meten met andere grootmachten, maar doet dat met inferieur materiaal.

4 President Vladimir Poetin in gesprek met Defensieminister Sergej Sjojgoe over de brand aan boord van de onderzeeër.
EPA President Vladimir Poetin in gesprek met Defensieminister Sergej Sjojgoe over de brand aan boord van de onderzeeër.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • oswald billiet

    Het zijn niet altijd de Russen, die pech hebben. Ook de Amerikanen met hun shutlels, stealt vliegtuigen , raketten etc hebben hun deel gehad. En als het moet kunnen die Amerikanen evengoed hun mond houden.

  • Mike Bemelmans

    Nog eens? Elk dag is er wel iets in Rusland dat ontploft door hun onkunde.

Lees meer