Illustratiebeeld, Oeralgebergte.
getty Illustratiebeeld, Oeralgebergte.

Russen vinden eindelijk verklaring voor mysterieus bergongeval uit 1959

Meer dan zes decennia na de mysterieuze dood van negen Russische wandelaars in het Oeralgebergte, is nu via een nieuw onderzoek ontdekt dat een lawine de oorzaak was. Het incident op de Dyatlov-pas in februari 1959 leidde tot wilde geruchten en complottheorieën. Zo werd gespeculeerd over de tussenkomst van aliens, een rituele moord of een geheime rakettest. 

De ingenieurs en studenten werden destijds dood aangetroffen in hun nachtkleding. Sommige lichamen vertoonden tekenen van schijnbaar onverklaarbare verwondingen. Eerste rapporten van de autoriteiten zeiden dat de huid en haren van sommige doden grijs waren geworden en dat er radioactiviteit was gemeten op hun kleding. 

Meer dan een jaar geleden is een nieuw onderzoek gestart over wat er 61 jaar geleden echt is gebeurd. Andrej Kuryakov, woordvoerder van het regionale parket, heeft de resultaten vandaag bekendgemaakt. Volgens het nieuwe onderzoek zijn de sterfgevallen te wijten aan natuurlijke oorzaken. 

Volgens het Russische persbureau Ria Novosti zei Kuryakov dat de meest waarschijnlijke verklaring was dat er een lawine had plaatsgevonden, toen de groep sliep in de bergen op zo'n 2.000 kilometer ten oosten van Moskou. 

De wandelaars konden hun tenten verlaten en onderdak zoeken onder een helling. Maar toen de muur van sneeuw op hen afkwam, vroren ze uiteindelijk dood, zei hij, eraan toevoegend dat de temperatuur toen rond de min 40 graden Celsius bedroeg. De verwondingen waren ook kenmerkend voor lawineslachtoffers, zei Kuryakov.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joeri Goethuys

    Een documentaire onlangs vertelde toch wat anders

  • Kris Van den Broeck

    "De meest waarschijnlijke verklaring..."? De gevolgen van een lawine had men 60 jaar geleden ook wel gezien. Er zou een pak sneeuw over de tenten en de lichamen gelegen hebben, maar dat was niet het geval. Was de sneeuw van de lawine als bij wonder weer volledig verdwenen (gesmolten?) als men de campsite vond?

Lees meer