Russische onderzoeksjournalist in ziekenhuis nadat politie hem van drugshandel beschuldigde

De Russische onderzoeksjournalist Ivan Golounov, die zaterdag in staat van beschuldiging is gesteld voor een poging smokkel van een grote hoeveelheid drugs, is opgenomen in het ziekenhuis in Moskou omdat hij zich “slecht” voelde. Dat heeft de Russische politie bekendgemaakt. De man krijgt huisarrest. Hij mag zijn woning gedurende twee maanden niet verlaten, zo heeft een rechtbank in Moskou beslist. De openbaar aanklager had voorarrest gevraagd.

De journalist van het onafhankelijke online medium Meduza wordt beschuldigd van de smokkel van "een belangrijke hoeveelheid" cocaïne en de designerdrug mephedrone. Hij ontkent de tenlastelegging en zegt dat de aangetroffen zakjes niet van hem zijn. “We hebben redenen om te geloven dat de man wordt vervolgd omwille van zijn journalistieke werk”, zeggen vertegenwoordigers van media die in Letland gevestigd zijn om aan de controle van de Russen te ontsnappen.

Vuistslagen

Eva Merkatcheva, een lid van de Russische presidentiële raad voor mensenrechten mocht Golounov tijdens zijn voorhechtenis bezoeken. “Hij zei dat hij gedurende 24 uur niet aan slapen was toegekomen, dat hij zich slecht voelde en dat hij ook niet te eten had gekregen”, zei Merkatcheva, eraan toevoegend dat hij gezegd had twee vuistslagen te hebben toegediend gekregen en dat er politiemensen rechtop hadden gestaan op zijn borstkas. 

De journalist is de afgelopen maanden bedreigd geweest. Veel collega’s in Rusland hebben zich solidair getoond met hem. Een online petitie voor de vrijlating van de reporter kreeg al meer dan 70.000 handtekeningen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eddy willems

    Dat is het regime van dictator poetin.

Lees meer