2 Mark Rutte.
ANP Mark Rutte.

Rutte: “Niks mis met gesprek tussen Nederlandse koningin en Saoedische kroonprins”

De Nederlandse minister-president Mark Rutte vindt het "prima verdedigbaar" dat koningin Máxima bij de G20-top in Japan met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft gesproken, zonder de moord op journalist Jamal Khashoggi ter sprake te brengen. "Sterker nog, zo hoort het te gaan", aldus de premier.

Máxima sprak de Saoedische kroonprins op de G20. Na afloop kreeg de koningin forse kritiek op die ontmoeting, in de eerste plaats omdat er niet gesproken werd over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Onderzoekers van de Verenigde Naties concludeerden vorige week dat er "geloofwaardige bewijzen" zijn voor de betrokkenheid van 'MBS' bij die moord.

De Nederlandse eerste minister zegt nu dat hij die kritiek onterecht vindt. "In dat soort gesprekken is het gebruikelijk dat ze zich concentreert op haar onderwerpen", zegt Rutte. Het is volgens hem ondoenlijk voor de koningin om eerst "de hele VN-agenda" af te werken.

Bovendien was dat volgens Rutte “niet haar rol op dat moment”. De Saoedi's zijn volgens hem al op de hoogte van de afschuw in Nederland over de moord op Khashoggi. “Het zou echt ongepast zijn geweest als Maxima dat aan de orde had gesteld. Nederland doet dat bilateraal, op alle mogelijke manieren.”

2 Máxima ontmoette Mohammed bin Salman tijdens de G20-top in Japan.
CIC Saudi Arabia Máxima ontmoette Mohammed bin Salman tijdens de G20-top in Japan.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gunter Verleyen

    Aangezien ze als koningin er toch niks over te zeggen heeft kon ze beter wegblijven, trouwens ik zou als vrouw weigeren te praten met dit individu, niemand kan haar verplichten om met een religieuze sexist te spreken

  • Dirk Kindt

    Maxima is een knappe en intelligente dame. Het protocol hoeft haar de les niet te lezen.

Lees meer