Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ryanair moet 8 piloten honderdduizenden euro’s schadevergoeding betalen

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair moet acht piloten een schadevergoeding van 380.000 tot 480.000 euro  vanwege de sluiting van haar basis in het Nederlandse Eindhoven. De rechter ging mee in de claim van de piloten, die vinden dat ze door Ryanair onnodig zijn gedupeerd.

Volgens de rechtbank is het ongeloofwaardig dat Ryanair om bedrijfseconomische redenen is vertrokken uit Eindhoven. Ook heeft de Ierse prijsvechter ongeoorloofde druk uitgeoefend op de piloten. De rechter legt de schuld van de impasse en de onwerkbare situatie die zijn ontstaan bij het bedrijf. De totale schade voor Ryanair komt uit op meer dan 3 miljoen euro. 

De piloten stelden onder meer dat hun inkomen er voor een periode van minimaal een aantal jaar op achteruit gaat als ze door de sluiting van de basis noodgedwongen bij een andere maatschappij aan de slag moeten gaan. Bij een overstap beginnen ze namelijk weer onderaan de ladder op vlak van functie en beloning, stelden ze voor de rechter.

De contracten van de piloten worden per 1 mei ontbonden. Ze zijn inmiddels bezig ergens anders werk te zoeken. Een negende klager haakte eerder af in de zaak omdat die al een nieuwe baan had gevonden.

Vergelding

In een eerdere gerechtelijke uitspraak stelde de rechtbank al vast dat Ryanair zonder goede reden besloten heeft om vier vliegtuigen weg te halen uit Eindhoven. Het vermoeden bij de piloten én de rechter bestaat dat de basis in Eindhoven is gesloten als vergelding voor twee stakingen. Ryanair ontkent dat en stelt dat er bedrijfseconomische redenen waren voor het vertrek uit Eindhoven. 

De Ierse prijsvechter noemde de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden in Eindhoven als reden. De luchtvaartmaatschappij wilde de piloten dwingen om werk op andere plekken in Europa te accepteren.

Geen reactie

Ryanair was niet direct bereikbaar voor een reactie. De prijsvechter kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) beraadt zich volgens een woordvoerder ook nog op de mogelijkheden voor beroep. De schadevergoedingen pakten wat lager uit dan geclaimd.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nico Eeckhout

    400.000 euro, dat is dus al een gratis huis. Blijkbaar verdienden ze dan toch niet zo weinig...

  • Jan Verstrepen

    Waarnaar ze zullen kunnen fluiten.

Lees meer