REUTERS

Ryanair-piloot pleegt vlak voor vlucht naar Charleroi zelfmoord

Een Nederlandse piloot, die vloog voor Ryanair, blijkt kort voor een vlucht zelfmoord te hebben gepleegd. De vliegtuigmaatschappij heeft geschokt gereageerd. 

De 45-jarige man maakte vrijdag vlak voor de vlucht van Malaga naar Charleroi een eind aan zijn leven in een parkeergarage bij het vliegveld. Alarmbellen gingen af toen de piloot niet kwam opdagen.

"In vijftien jaar heeft hij nooit een vlucht gemist, dus we wisten dat er iets niet klopte'', zegt een bron tegen de Britse krant
The Sun. Zijn levenloze lichaam werd even later in zijn auto gevonden. De vlucht naar Charleroi vertrok uiteindelijk met een aantal uur vertraging. 

"Bedroefd"

De vliegtuigmaatschappij heeft de dood van de piloot aan de website van het Algemeen Dagblad bevestigd. "We zijn bedroefd door de plotselinge dood van onze piloot en zijn collega's in Malaga zijn diep geschokt door deze persoonlijke tragedie'', zegt Ryanair in een statement. "We leven mee met zijn familie en vrienden en ondersteunen hen waar wij kunnen.'' De gezagvoerder woonde samen met zijn Belgische partner in het Spaanse Mijas.

Of zijn dood iets te maken heeft met zijn werk als piloot, is niet duidelijk. Ryanair wil uit privacy-overwegingen geen nadere mededeling doen over de achtergronden van het drama. 

Sociale onrust

Er heerst al een hele tijd sociale onrust bij de prijsvechter en de stakingsdagen volgen elkaar op. “We hebben veel respect voor de passagiers, maar onze werkgever heeft geen respect voor ons.” Dat schreven de bemanningsleden van Ryanair vorige maand in een open brief. “Ons salaris en onze uurroosters staan ons niet toe om een kwaliteitsvol leven te leiden,” klonk het nog. De Ryanair-piloten in ons land hebben op 10 augustus een staking gepland.

Geestelijke gezondheid

De Europese Commissie heeft vorige maand nog de regelgeving aangescherpt ten aanzien van de controle op de geestelijke gezondheid van piloten. Luchtvaartmaatschappijen moeten voortaan gezagvoerders aan een psychologische test onderwerpen voordat ze in dienst kunnen treden.

Deze en andere maatregelen zijn genomen naar aanleiding van de tragedie met een toestel van GermanWings in maart 2015. De copiloot liet een Airbus 320 met 150 mensen aan boord tijdens een vlucht van Barcelona naar Düsseldorf opzettelijk neerstorten. Hij was geestesziek en had suïcidale neigingen. Niemand overleefde het drama.

Piloten worden wel jaarlijks medisch onderzocht, maar een check op psychologische fitheid maakte daar tot dusver geen deel van uit. Zij zullen vanaf nu ook vaker een drugs- en alcoholtest moeten ondergaan.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan daarvoor terecht bij de zelfmoordlijn op het telefoonnummer 1813 of via de website zelfmoord1813

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van der Vloedt

    Altijd "klachtenprocedures" opstarten tegen een baasje die liever treitert dan managet ! Chronologisch vastleggen van zijn leugens, verkeerde instructies en als dat niet helpt...ook aanvallen beginnen lanceren op zijn ((dubbel) privé-) of zijn "perfect harmonisch" gezinsleventje.

  • Paul Van Hooland

    Wie zijn wij om te oordelen en veroordelen , innige deelneming aan familie. Van Hooland Paul

Lees meer