Antonis Samaras
REUTERS Antonis Samaras

Samaras maakt van "behoud Griekenland in Europa" inzet van verkiezingen

"Het behoud van het land in Europa." Dat is voor de conservatieve Griekse premier Antonis Samaras de inzet van de vervroegde parlementsverkiezingen van 25 januari. Tijdens een onderhoud met president Carolos Papoulias verkaarde Samaras dat "met verantwoordelijkheid in de kiesstrijd" gestapt moet worden.

Samaras trok vandaag naar de president om hem te vragen het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te laten plaatsvinden op 25 januari. "Verkiezingen waren niet nodig", zei Samaras. Hij betreurt dat er geen consensus werd gevonden, op een moment dat Griekenland in onderhandeling is met de EU en het IMF over verdere hulp.

Een mogelijke overwinning van het extreemlinkse Syriza, dat een einde wil maken aan de besparingspolitiek, veroorzaakte gisteren nervositeit kort na de aankondiging van vervroegde verkiezingen. Het IMF onderbrak de gesprekken met Griekenland in afwachting van nieuwe machthebbers. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble herinnerde er dan weer aan dat er "geen enkel alternatief" is voor de aan de gang zijnde hervormingen in Griekenland.

Lees meer