Photonews

Samuel L. Jackson vraagt Ice Bucket-celebs te zingen tegen politiegeweld

Het voorbije weekend postte Hollywoodlegende Samuel L. Jackson een video op zijn Facebookpagina waarin hij celebrities die deelnamen aan de Ice Bucket Challenge een lied te zingen. Daarin verwijst hij naar de incidenten van de voorbije maanden waarbij ongewapende zwarten door blanke agenten werden doodgeschoten. Onder meer in New York en Washington DC werden het voorbije weekend protestmarsen gehouden tegen het racistische politiegeweld in de VS.

"Alle celebrities die ijswater over hun hoofd hebben gegoten, ik daag jullie uit om eens iets anders te doen", zo begint Jacksons boodschap.

Wurggreep
Hij wil dat vedetten een standpunt innemen met het lied 'We ain't gonna stop, til people are free'. Daarin verwijst Jackson naar de dood van Eric Garner. Deze zwarte man werd er in juli in New York van verdacht illegaal sigaretten te verkopen op straat. Tijdens zijn arrestatie hield een agent hem in een wurggreep, Garner kermde tot elf keer toe 'I can't breathe' ('Ik kan niet ademen'). Een uur later overleed de man in het ziekenhuis. Net als bij de 18-jarige ongewapende Michael Brown die in Ferguson, Missouri door een agent werd doodgeschoten, besloot een jury de blanke agent niet te vervolgen.

Dit zingt Jackson in zijn video:

"I can hear my neighbor cryin' 'I can't breathe'
Now I'm in the struggle and I can't leave
Calling out the violence of the racist police
We ain't gonna stop 'til people are free
We ain't gonna stop 'til people are free"

Bekende zwarte sportfiguren, onder wie Reggie Bush, LeBron James en Kevin Garnett, betuigden in de voorbije weken hun steun aan de protestbeweging door vlak voor wedstrijden een shirt te dragen met het opschrift 'I can't Breathe'.

Zaterdag kwamen naar schatting 25.000 mensen op straat in New York. Ze eisen dat agenten die zonder geldige reden zwarte burgers neerschieten daarvoor vervolgd worden.

Lees meer