PVV-leider Geert Wilders.
BELGA PVV-leider Geert Wilders.

Saoedi-Arabië schort handel met Nederland op door uitspraken Geert Wilders

Saoedi-Arabië schort de handelsbetrekkingen met Nederland op. Dat meldt de zakenkrant Al Iqtisadiya op gezag van een anonieme bron bij de Saoedische Raad van Kamers van Koophandel. De beslissing zou genomen zijn op basis van een rapport van de Saoedische ambassadeur in Nederland, die zou geschreven hebben dat PVV-leider Geert Wilders zich vijandig opstelt jegens de islam en Saoedi-Arabië.

De anonieme bron meldt dat de overheid bevolen heeft om Nederlandse bedrijven niet meer te laten deelnemen aan toekomstige projecten in Saoedi-Arabië. Daarenboven wordt gevraagd om "zo weinig mogelijk" visa te verstrekken aan Nederlandse ondernemers en investeerders, indien zij niet betrokken zijn bij "levensnoodzakelijke" projecten en om bovendien de duur van hun verblijf te beperken. Ook worden bezoeken door commerciële delegaties aan beide landen opgeschort.

Nederland is een van de belangrijkste handelspartners van Saoedi-Arabië. Jaarlijks wordt tussen de twee landen voor 6 miljard dollar (4,4 miljard euro) handel gedreven. Saoedi-Arabië voert onder meer producten en technologie uit de landbouw, de chemie en de petrochemie in uit Nederland en levert op zijn beurt olie en derivaten aan onze noorderburen. De haven van Rotterdam is voor het Aziatische land bovendien een belangrijke uitvalsbasis voor de internationale handel.

Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse politicus de les te lezen

PVV-leider Geert Wilders

Niet onder de indruk
Wilders is niet onder de indruk van de dreiging, zo liet de Nederlandse politicus vandaag weten in een reactie. Volgens hem is Saoedi-Arabië "een verschrikkelijk land" dat Nederland zelf al lang had moeten boycotten. Wilders stelt dat Saoedi-Arabië een dictatuur is die het woord vrijheid en democratie niet eens kan spellen. "Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse politicus de les te lezen? "

Volgens de Nederlander is Saoedi-Arabië een land dat nog steeds slavernij kent, in de top staat van vervolgingen van christenen, de grootste financier is van internationaal terrorisme, dat mensen executeert die de islam de rug toekeren en dat vrouwen verbiedt auto te rijden.

Uitspraken Wilders
Wilders, bekend om zijn controversiële uitspraken, haalde in maart nog de wereldpers door in een toespraak in Den Haag te vragen of ze meer of minder Marokkanen in de stad en in Nederland willen. Hij verklaarde bovendien niets tegen moslims te hebben, maar wel "tegen de islam en de invloed van een religie die de vrijheid beperkt".

Lees meer