Samar Badawi (midden) is een van de gearresteerde activistes. Ze is hier te zien op de foto met Michelle Obama en Hillary Clinton in 2012. Badawi mocht toen een International Women of Courage Award in ontvangst nemen.
REUTERS Samar Badawi (midden) is een van de gearresteerde activistes. Ze is hier te zien op de foto met Michelle Obama en Hillary Clinton in 2012. Badawi mocht toen een International Women of Courage Award in ontvangst nemen.

Saoedische autoriteiten pakken opnieuw twee vrouwenrechtenactivisten op

De Saoedische autoriteiten hebben de voorbije dagen weer twee prominente vrouwelijke activistes gearresteerd. Dat meldt Human Rights Watch vandaag. De arrestaties maken deel uit van een repressie tegen activisten die focussen op vrouwenrechten.

De autoriteiten arresteerden Samar Badawi en Nassima al-Sadah, die jaren campagne hebben gevoerd voor het recht voor vrouwen om met de auto te rijden en voor de opheffing van het mannelijke voogdijschap in het conservatieve koninkrijk. 

De arrestaties "duiden erop dat de Saoedische autoriteiten elke vreedzaam protest aanzien als een bedreiging voor hun autocratisch regime", zo verklaarde Sarah Leah Whitson, directeur Midden-Oosten bij Human Rights Watch.

De repressie startte midden mei, enkele weken voor de opheffing van het verbod op autorijden voor vrouwen. Minstens negentien activisten werden gearresteerd. Sommigen van hen kwamen nadien tijdelijk weer op vrije voeten.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rudi De Groof

    Activiste .... ? Kan je je lichaam nog meer verbergen ???

  • Lucien Mertens

    De luchtbel nogmaals doorprikt. Hoe men het ook wil gladstrijken, draaien en keren, die niet evoluerende middeleeuwse religie is gewoonweg niet verenigbaar met onze westerse definitie van vrijheid en manier van leven. Tijd dat de ogen van onze politici opengaan en in België enkel de Belgische wetten en regels implementeren..."zonder" uitzonderingen.

Lees meer