Sarkozy krijgt zijn Club Med van Europa

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie hebben donderdagavond een voorzichtig fiat gegeven aan de oprichting van een Unie van Mediterrane landen. Dat hebben de Sloveense premier en huidig EU-voorzitter Janez Jansa en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso bevestigd na afloop van het eerste luik van de Europese top.

Sarkozy
De Franse president Nicolas Sarkozy ontvouwde donderdag tijdens het diner zijn plannen voor een Unie van Mediterrane landen. Dat idee stuitte aanvankelijk op veel argwaan en apathie in Europese kringen, waar men smalend over de 'Club Med' sprak. Bovendien vreesde men dat de nieuwe organisatie het terrein van de EU zou betreden. Met het Barcelona-proces beschikt de EU reeds over een structuur om de relaties met de landen van de Middellandse Zee te kaderen.

Merkel
Na een deal met de Duitse kanselier Angela Merkel, één van de grootste tegenstanders van het initiatief, kreeg Sarkozy donderdag toch groen licht. De Europese Commissie zal volgens Barroso enkele voorstellen formuleren en er wordt over gewaakt dat alle lidstaten deel zullen uitmaken van deze Unie. Een concreet uitgewerkte beslissing wordt echter pas vrijdag verwacht.

Veel enthousiasme maakte het initiatief in ieder geval niet los. "Het is een upgrade van het Barcelona-proces en soms krijgt zoiets dan een nieuwe naam mee", besloot Jansa. (belga/mvl)

Sarkozy krijgt zijn Club Med.
Sarkozy krijgt zijn Club Med.

Lees meer