UNKNOWN

Sarkozy wil allesverhullende sluier volledig verbieden

De Franse regering legt in mei een wetsontwerp voor dat het dragen van een islamitische sluier van kop tot teen niet alleen bij de overheidsdiensten maar overval in de openbare ruimte verbiedt. Dit heeft de regering vandaag aangekondigd.

De boerka "is een aanslag op de waardigheid van de vrouw en de waarden van de republiek", zo werd de Franse president Nicolas Sarkozy door regeringswoordvoerder Luc Chatel geciteerd. Een gedeeltelijk verbod op boerka's en gelijkaardige kledingstukken, bijvoorbeeld bij de overheid en in de ziekenhuizen, is te ingewikkeld om in de praktijk te brengen.
 
"Het verbod zal in de gehele openbare ruimte gelden", zei Chatel. De regering gaat ervan uit dat vandaag ongeveer 2000 vrouwen in Frankrijk zich volledig sluieren. "Het gaat om het symbool", zei Chatel. "De waardigheid van de vrouw is onaantastbaar."
 
Het wetsontwerp wordt in mei in de regering besproken. Het gaat er daarbij niet om een religie te stigmatiseren. De Franse Raad van State oordeelde onlangs dat een totaal verbod op de sluier juridisch aanvechtbaar was. In Frankrijk wordt sinds maanden over de zin of onzin van dergelijke wet gediscuteerd. Een groot deel van de vrouwen die een boerka dragen, zijn Françaises die zich tot de islam bekeerd hebben. (afp/ypu)

Lees meer