2 Het gewraakte beeld
Paulette Schuster Het gewraakte beeld

Satirisch studentenblad gaat grondig in de fout met bewerkte foto ‘sexy’ Anne Frank

De Harvard Lampoon, een satirisch studentenblad van de Harvard universiteit, heeft zijn excuses aangeboden voor een vorige week gepubliceerde bewerking van een foto van Anne Frank. Op de foto staat ze in bikini. De foto deed veel stof opwaaien op de campus. Alle exemplaren van de editie waarin het plaatje verscheen zijn uit de schappen gehaald. 

“Te vroeg gegaan: virtuele verouderingstechnologie laat ons zien hoe Anne Frank er uit had kunnen zien als ze niet was gestorven”, luidde het bijschrift bij een foto van een rondborstige Anne Frank. “Voeg dit maar toe aan redenen waarom de Holocaust afschuwelijk was." 

De Lampoon zegt veel reacties te hebben gehad van mensen die zich gekwetst voelden door de publicatie. “We realiseren ons de ernst van wat er gebeurd is, en begrijpen dat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze acties. (..) We zullen de inhoud van ons magazine in de toekomst met meer zorg benaderen. We zijn ons ervan bewust dat er te weinig redactioneel toezicht is op het publicatieproces.”

Het blad, dat volgens de New York Times een kweekvijver is voor Amerikaanse comedy-grootheden, belooft voor deze zomer een verbeterplan. De Harvard universiteit noemt de prent in een reactie ‘zeer aanstootgevend en beledigend’.

Anne Frank werd postuum bekend door haar dagboek, dat ze schreef tijdens haar verblijf in het Achterhuis in Amsterdam. Ze was vijftien jaar oud toen ze stierf in het concentratiekamp van Bergen Belsen. Haar dagboek is een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Verbouwereerd

De New York Times sprak met rabbi Jonah C. Steinberg, hoofd van het belangrijkste joodse instituut op Harvard. Hij vergelijkt de fotobewerking met ‘de obsceniteit van de nazi's'. 

Studenten die de krant sprak reageren verbouwereerd. “Ik kon niet geloven dat dit echt was”, zegt Paulette Schuster. “Ik kon niet geloven dat iemand het denkproces bezit om zoiets in een humoristisch magazine te plaatsen.” Jacob Schwartz, een andere student, suggereert om de redactie van The Lampoon’s een spoedcursus geschiedenis te geven door naar een Holocaust museum te gaan en overlevenden van genocide te ontmoeten. 

2 Anne Frank
anp Anne Frank

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Maxime Vanmaercke

    Dit is erover. Als men het zover moet zoeken??? Misschien deze mensen een bezoek laten brengen aan Breendonk, Dachau, Auschwitz

  • Dietrich Van Helder

    Wansmakelijk is het inderdaad. Verboden is het echter niet. Over smaak kan je blijven discussiëren maar met alles en iedereen moet gelachen kunnen worden.

Lees meer