3 Een Saudische gids (rechts) leidt mensen door de Al-Wahbah-woestijn.
AFP Een Saudische gids (rechts) leidt mensen door de Al-Wahbah-woestijn.

Saudi-Arabië gaat voor het eerst toeristenvisa uitreiken

Saudi-Arabië gaat voor het eerst toeristische visa uitreiken. Dat heeft het land vandaag aangekondigd. De maatregel past in de plannen van Riyad om het koninkrijk minder afhankelijk te maken van olie door het toerisme te ontwikkelen.

Tot hiertoe kende het ultraconservatieve land enkel visa toe aan pelgrims, expats en, recent ook, aan toeschouwers van sportevenementen of culturele evenementen.

De toeristische ambities kaderen in de inspanningen van kroonprins Mohammed bin Salman om de grootste Arabische economie te hervormen. De kroonprins is de architect van de "Visie 2030" die de economie van het land meer moet gaan diversifiëren om zo het hoofd te kunnen bieden aan dalende olieprijzen. De aankondiging komt er twee weken na de verwoestende aanvallen op Saudische olie-installaties, die volgens Washington het werk zijn van Iran.

lees verder onder de foto:

3 Graffiti-afbeelding van de Saudische kroonprins Mohammad Bin Salman.
AP Graffiti-afbeelding van de Saudische kroonprins Mohammad Bin Salman.

Online toeristenvisa

Volgens het persagentschap Bloomberg, die toerismedirecteur Ahmed al-Khateeb citeert, gaat Saudi-Arabië online toeristenvisa aanbieden aan inwoners van 49 landen. Het koninkrijk gaat ook de kledingvoorschriften voor buitenlandse vrouwen versoepelen. Zo zullen zij niet verplicht worden om een abaya te dragen, een traditionele gewaadachtige jurk die voor Saudische vrouwen in het openbaar verplicht is. Wel zullen buitenlandse toeristen van het vrouwelijke geslacht zich nog steeds "zedige" kledij moeten aanmeten, luidt het.

Liberale hervormingen

Het sobere koninkrijk, dat alcohol verbiedt en strenge sociale normen hanteert, wordt doorgaans niet meteen beschouwd als een bijzonder aantrekkelijke bestemming voor toeristen. Maar kroonprins Mohammed bin Salman hoopt die perceptie te kunnen veranderen. Hij voerde al verschillende liberale hervormingen door, die onder andere het openen van bioscopen en de organisatie van concerten of sportevenementen in het land mogelijk hebben gemaakt. 

Tegelijk kampt het land nog steeds met een erbarmelijke reputatie wanneer het op mensenrechten aankomt, en experts denken dat dit buitenlandse toeristen mogelijk zal afschrikken.

3 Graffiti-afbeelding van de Saudische kroonprins Mohammad Bin Salman en zijn vader.
AP Graffiti-afbeelding van de Saudische kroonprins Mohammad Bin Salman en zijn vader.

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nordine Frighem

    Mooie land denk ik maar als er iets fout gaat wat indruist tegen hun principes en geloof heb je een probleem!! Dus weg blijven en mijden dat land !!

  • Rody Franks

    En hoeveel schuift dat? Voor 150.000€ wil ik wel eens twee dagen proberen.

Lees meer