De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel Al-Jubeir.
EPA De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel Al-Jubeir.

Saudi-Arabië wil geen oorlog maar “bal ligt in kamp van Iran”

Saudi-Arabië heeft door de recente spanningen in de Golfregio verschillende staten uit de regio uitgenodigd voor twee crisisbijeenkomsten. Het Saudische persbureau SPA meldde dat koning Salman de leiders van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) en de Arabische Liga heeft uitgenodigd om op 30 mei in Mekka bijeen te komen. Daar moeten “de agressie en het gevolg daarvan voor de regio” worden besproken.

Saudi-Arabië wil een oorlog in de regio afwenden maar is klaar om "met volle kracht en overtuiging” te reageren op de drone-aanvallen eerder deze week op Saudische oliedoelwitten. Ze voegen eraan toe dat de bal in het kamp ligt van Iran. Dat zegt de Saudische minister van Buitenlandse Zaken. 

Drone-aanvallen

In Saudi-Arabië werd dinsdag een van de belangrijkste oliepijpleidingen van het land aangevallen. Daarvoor houdt het soennitische Saudi-Arabië zijn sjiitische aartsvijand Iran verantwoordelijk. Daarnaast werden vier schepen, waaronder twee Saudische olietankers vorige week zondag gesaboteerd voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze sabotage. Riyadh beschuldigt Teheran ervan de opdracht te hebben gegeven voor de drone-aanvallen. De aanval werd opgeëist door Houthi-rebellen, die in de oorlog in Jemen de steun krijgen van Iran. 

De aanvallen komen er nadat de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, een rivaal van Saudi-Arabië, zijn opgedreven. Iran ontkent dat het achter de drone-aanvallen zit.

Spanningen in de regio 

“Het koninkrijk Saudi-Arabië wil geen oorlog in de regio en is daar ook niet naar op zoek", zei de Saudische buitenlandminister Adel al-Jubeir tijdens een persconferentie. “Saudi-Arabië zal het mogelijke doen om een oorlog te voorkomen. Anderzijds bevestigen we dat, als de andere partij voor oorlog kiest, het koninkrijk dan met volle kracht en overtuiging zal reageren, en zichzelf en haar interesses zal verdedigen.”

De spanningen in de regio namen al eerder toe. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stuurde onder meer een vliegdekschip en een squadron bommenwerpers naar het Midden-Oosten, omdat er aanwijzingen zouden zijn voor Iraanse aanvallen op Amerikaanse troepen.

Sabotage van schepen

De Verenigde Arabische Emiraten, een soennitische bondgenoot van Saudi-Arabië, heeft voorlopig nog geen schuldige aangeduid voor de sabotage van vier commerciële schepen, waaronder twee Saudische. Het onderzoek is nog gaande. Niemand heeft de aanval ook opgeëist, maar volgens bronnen verdenkt de VS de Houthi-rebellen, die steun krijgen van Iran, en sjiitische groeperingen gebaseerd in Irak. 

Een rapport van een Noorse verzekeringsmaatschappij dat Reuters kon inzien stelt dat het waarschijnlijk de Iraanse Revolutionaire Garde was die de aanvallen op de schepen in de buurt van emiraat Fujairah mogelijk heeft gemaakt. 

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Verdonck

    Dit is opgezet door de geheime diensten van US en Israel, iedereen met een beetje gezond verstand weet dat.

  • Diane Bernaerts

    In 2002 waarschuwde generaal Wesley Clark al voor het plan van de regering Bush/Cheney "to take out seven countries in five years, starting with Iraq, and then Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and, finishing off, Iran." Het heeft wat vertraging opgelopen, maar ik vrees dat het er zit aan te komen!

Lees meer