6 Rahaf Mohammed Al-Qunun.
REUTERS Rahaf Mohammed Al-Qunun.

Saudische tiener die op de vlucht sloeg voor familie maar onderschept werd in Thailand maakte één cruciale fout

De Saudische tiener die deze week wereldnieuws werd toen ze vanuit een gebarricadeerde kamer in de transitzone van de Thaise hoofdstad Bangkok twitterde dat ze vreesde voor haar leven nadat ze - op de vlucht voor haar familie - was onderschept, had eigenlijk al op haar bestemming in Australië kunnen zijn. Rahaf Mohammed Al-Qunun (18) maakte onderweg echter één cruciale fout.

“Mijn naam is Rahaf Mohammed Al-Qunun en ik ben 18 jaar”, klonk het zondagavond. “Ik ben op de vlucht voor mijn familie en werd tegengehouden in Thailand. Als ze me dwingen om terug te keren naar Saudi-Arabië, komt mijn leven in gevaar.”


Het meisje – de dochter van een invloedrijke sjeik – had de islam afgezworen en wilde elders een nieuw leven beginnen. Ze had haar ontsnapping maandenlang voorbereid en was zelfs aan een toeristenvisum geraakt. Drie vrienden in het buitenland, waarmee ze contact hield via sociale media, hielpen haar. Een van hen was een Saudische vrouw die al eerder naar Australië was gevlucht.

6
AP

De drie hadden haar aangemaand om haar transit op de luchthaven van Bangkok zo onopvallend mogelijk te laten verlopen, zodat ze veilig in Australië zou aankomen en daar snel een asielaanvraag kon doen. Maar het meisje wilde al een voorsmaakje van haar vrijheid en daardoor maakte ze een cruciale fout. Denkend dat er in Bangkok geen Saudische ambassade was – iets waar ze zich in vergiste – probeerde ze de grens over te steken en Thailand binnen te gaan.


“We zeiden haar nog dat het geen goed idee was, dat het gevaarlijk was, maar ze wilde niet luisteren”, aldus een 19-jarige vriendin uit Saudi-Arabië, die twee jaar geleden ook aan haar familie ontsnapte en nu in Zweden verblijft. Zij deed haar verhaal aan de krant The Australian.

6 Rahaf Mohammed Al-Qunun verlaat de luchthaven van Bangkok.
AP Rahaf Mohammed Al-Qunun verlaat de luchthaven van Bangkok.

Toen Rahaf haar paspoort afgaf aan de immigratiedienst, kreeg ze te horen dat haar reisdocumenten niet in orde waren en dat haar vader “erg boos” was. Ze zou zo snel mogelijk op een vliegtuig naar huis worden gezet. De Thaise autoriteiten bleven doof voor haar smeekbede dat ze er zeker van was dat haar dat het leven zou kosten.

Dat veranderde nadat de tweets van het meisje over haar situatie viraal gingen. Human Rights Watch ging zich met de zaak bemoeien en ontdekte dat de vrouw wel degelijk een geldig ticket en reisvisum had. Daarop ontfermde het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties zich over het meisje en begon de zoektocht naar een land dat haar politiek asiel wilde verlenen.

Oplossing

De Thaise immigratie liet intussen al weten dat ze haar niet zullen terugsturen, als dat haar leven in gevaar zou kunnen brengen. Voorlopig kan ze dan ook in het land blijven, in afwachting van een meer definitieve oplossing.

6 De Thaise immigratiechef Surachate Hakparn.
REUTERS De Thaise immigratiechef Surachate Hakparn.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne is toevallig in Thailand en liet al weten dat haar land de jonge vrouw wel wil opvangen.

Ontkent

De familie van de vrouw ontkent intussen alle aantijgingen als zou ze iets kwaads in de zin hebben. Volgens de Thaise immigratiepolitie zou de vader van Rahaf ontkennen dat hij zijn dochter fysiek mishandelde of haar in een gearrangeerd huwelijk wilde dwingen.

6 Buitenlandminister Marise Payne van Australië.
AFP Buitenlandminister Marise Payne van Australië.
6 Een vrouw protesteert topless aan het Saudische consulaat in Sydney.
AP Een vrouw protesteert topless aan het Saudische consulaat in Sydney.

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Epy Demir

    Wat een hypocriet land is Saudi.. ze is 18j, als ze uit dat land wil moet ze de vrijheid krijgen om te leven waar ze wil. En als ze haar geloof wil verlaten is dat ook haar recht. Niemand heeft hier ook maar iets op te zeggen. Het is haar leven! Saudi Arabie, een schande dat het wordt gezien als een moslimland, want hun wat ze hun burgers voorschrijven is allesbehalve islamitisch. En de rijke sjeik's mogen alles! Nogmaals, grootste hypocriete leiders zitten in Saudi Arabie.

  • Ronald Polutnik

    Ik geloof het wel , dat als ze haar terug sturen naar Saoedie Arabië dat er toch iets ergs zou gebeuren met dit meisje . Daar zijn de mannen nog de grote bazen en de familie zou haar kunnen vermoorden .

Lees meer