Loujain Al-Hathloul in 2014.
AP Loujain Al-Hathloul in 2014.

Saudische vrouwenrechtenactiviste mag enkel uit cel als ze in video ontkent dat ze gefolterd werd

De prominente Saudische vrouwenrechtenactiviste Loujain Al-Hathloul weigert in te gaan op een voorstel tot vrijlating van de Saudische overheid. Die stelt voor dat de vrouw de gevangenis mag verlaten, op voorwaarde dat ze in een video ontkent dat ze in de cel gefolterd en aangerand werd. Dat deelt de familie van Al-Hathloul vandaag mee.

De dertigjarige Al-Hathloul werd meer dan een jaar geleden samen met meer dan tien andere vrouwenrechtenactivisten opgepakt nadat Saudi-Arabië een einde maakte aan het rijverbod voor vrouwen, iets waarvoor velen van hen lang campagne hebben gevoerd. 

Opgepakt omdat ze solliciteerde bij de VN

Volgens de autoriteiten werden ze gearresteerd omdat ze ervan verdacht werden de belangen van Saudi-Arabië te schaden en steun te bieden aan “buitenlandse vijandige elementen”. De vrouwen zouden contacten gehad hebben met buitenlandse journalisten en diplomaten. Sommige aanklachten tegen de vrouwen vallen onder de wet op cybermisdrijven in het koninkrijk. Ze riskeren volgens mensenrechtenorganisaties tot vijf jaar cel. 

Al-Hathloul wordt beschuldigd van het communiceren met 15 à 20 buitenlandse journalisten in Saudi-Arabië, van een poging tot sollicitatie voor een job bij de Verenigde Naties, en van het bijwonen van een opleiding in digitale privacy, deelt haar broer Walid mee. Sommige vrouwen moesten eerder dit jaar voor de rechter verschijnen, maar hun proces is nog steeds niet van start gegaan.

Foltering en aanranding in eenzame opsluiting

Volgens mensenrechtenorganisaties zitten minstens drie vrouwen, waaronder Al-Hathloul, al maandenlang in eenzame opsluiting en worden ze mishandeld met onder andere zweepslagen, elektroshocks en aanranding. De Saudische autoriteiten ontkennen het misbruik.

Volgens de familie van Al-Hathloul was Saud Al-Qahtani, een vooraanstaande adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman, aanwezig tijdens sommige foltersessies en dreigde hij ermee haar te verkrachten en te vermoorden. De Saudische openbare aanklager ontkent die informatie.

“Video niet realistisch”

Al-Hathloul had er aanvankelijk mee ingestemd om een document te ondertekenen waarin ze ontkent dat ze in de cel het slachtoffer was van folteringen en intimidatie, zo tweette haar broer Walid. Maar nu vraagt de staatsveiligheid dat ze die ontkenning via video doet. “Haar vragen om in een video te verschijnen en de folteringen te ontkennen, klinkt niet als een realistische eis”, voegde hij eraan toe. De vrouw weigert bijgevolg de video te maken, zo deelt haar familie mee.

Andere arrestaties

In Europa en de VS wordt verbolgen gereageerd op de zaak van Al-Hathloul.

De voorbije twee jaar werden in Saudi-Arabië veel activisten, intellectuelen en clerici opgepakt in een schijnbare poging van de overheid om eventuele oppositie de kop in te drukken. 

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Uytdewilgen

    Nu likken we nog de voeten van Saudische machthebbers, en sluiten we de ogen en oren, tot op het moment, en deze is nabij, dat we hun olie niet meer nodig hebben, hun bronnen zijn uitgeput, en we meer gebruik maken van andere energie mogelijkheden..

  • Henri Poireau

    Als vrouw zal je daar altijd minderwaardig blijven. Nu en binnen 100 jaar nog steeds!

Lees meer