2 Maha (links) en haar zus Wafa al-Subaie zijn gevlucht naar Georgië.
Twitter Maha (links) en haar zus Wafa al-Subaie zijn gevlucht naar Georgië.

Saudische zusjes eisen dat Google en Apple “onmenselijke" app verwijderen die vrouwen monitort

De twee Saudische zussen, Wafa (25) en Maha (28) al-Subaie, die een week geleden naar Georgië vluchtten vragen aan Google en Apple om de “onmenselijke” app Absher uit hun aanbod te verwijderen. Tenslotte zorgde die app er bijna voor dat de zussen niet naar het buitenland konden vluchten.

Een week geleden vluchtten de zusjes al-Subaie van hun thuisland naar Georgië. Ze reisden van Saudi-Arabië naar Istanbul en namen daar vervolgens een vlucht naar Georgië. Eenmaal gearriveerd in de voormalige Sovjetrepubliek werden hun paspoorten ingetrokken. Wie dat deed en hoe dat kan? Hun vader via de applicatie Absher.

Absher
Absher is een online applicatie die via Google Play en Apple gedownload kan worden in Saudi-Arabië. En de tool ziet er behoorlijk aantrekkelijk uit. Als de omschrijving van Absher de truc niet doet, kan de foto van een breed lachend gezin potentiële gebruikers vast wel overtuigen. Op de foto: een man, vrouw, hun twee zoontjes én een laptop. En achter de laptop zit de man des huizes. 

Geen wonder, want de app is exclusief bestemd voor Saudische mannen. Eenmaal Absher geïnstalleerd is, ontvangen de gebruikers meldingen wanneer hun vrouw(en) en/of dochter(s) een paspoort of bankkaart gebruiken.

(Lees verder onder de foto)

2 Absher
Google Play Absher

Daarnaast kunnen Saudische mannen hun vrouwen de goedkeuring geven of een verbod opleggen om naar het buitenland te reizen. Verder nog kunnen gebruikers – dankzij GPS coördinaten - zien waar hun vrouwelijke familieleden zich exact bevinden.

De Saudische zussen geloven dan ook dat hun vader en broers in Georgië zijn en jacht op hen maken. “Dit zijn wij”, schreven de zussen bij een foto op Twitter. “We tonen onze gezichten zodat mensen zich ons herinneren als er iets met ons zou gebeuren.”

Reisverbod

Omdat hun vader de Absher gebruikte, moesten de zusjes al-Subaie de gsm van hun vader stelen. Zo konden ze hun reisverbod opheffen en naar Istanbul vluchten. Dat verklaart ook meteen waarom hun paspoorten vervolgens werden ingetrokken. Gelukkig waren ze toen reeds aangekomen in Georgië, waar ze momenteel nog verblijven.

Machtsmisbruik

Tools zoals Absher zijn volgens de meisjes de reden waarom zoveel wanhopige vrouwen niet kunnen ontsnappen uit Saudi-Arabië. “We kennen tientallen meisjes en vrouwen die willen ontsnappen aan hun gewelddadige families”, vertelden de zusjes.

“Absher geeft mannen de controle over vrouwen”, aldus Wafa al-Subaie, één van de zussen. “Ze moeten het verwijderen”, waarmee ze Google en Apple aanspreekt. De applicatie werd ontwikkeld door het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken maar wordt wel aangeboden in Google Play en de Apple Store. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean West

    Gewoon een nieuwe smartphone en andere inlog gebruiken en probleem opgelost.

  • Christine Laevers

    Google is heel goed om iets op te zoeken, maar het concept draagt wel een politieke en sociale verantwoordelijkheid, willens nillens. Juridisch moet uitgemaakt worden of ze medeplichtig zijn aan discriminatie.De dames zijn meerderjarig. Maar ze blijven 'property of the family' volgens de familie. Hopelijk krijgen ze hulp.

Lees meer