De door insecten verspreide bacterie richtte al erg veel schade aan in de Zuid-Italiaanse regio Apulië.
AFP De door insecten verspreide bacterie richtte al erg veel schade aan in de Zuid-Italiaanse regio Apulië.

Schadelijke bacterie treft nu ook olijfbomen in Frankrijk

De bacterie 'Xylella fastidiosa’, die olijfbomen in Italië massaal doet sterven, is nu ook aangetroffen in het zuidoosten van Frankrijk, dicht bij de Italiaanse grens. De Corsicaanse olijfboeren trekken vandaag aan de alarmbel. 

Eind vorige week raakte bekend dat er twee olijfbomen besmet met de bacterie zijn aangetroffen in de regio Alpes-Maritimes, in het zuidoosten van Frankrijk. Het Franse ministerie van Landbouw voert regelmatig analyses uit en kwam met de testresultaten. Het is de eerste keer dat de bacterie op olijfbomen in Frankrijk wordt aangetroffen, maar ze zou ook aanwezig zijn op andere vegetatie in hetzelfde gebied, in de Var en op Corsica, aldus het ministerie. 

De besmette olijfbomen worden omgehakt en opgeruimd en er is een perimeter ingesteld. De bacterie, die wordt overgedragen door muggen, is potentieel dodelijk voor een 200-tal vegetatiesoorten. Er bestaat geen bestrijdingsmiddel tegen.

Vooral de olijfboeren van Corsica reageren nu ongerust. Ze geloven niet dat de besmetting slechts twee bomen treft en hekelen het gebrek aan voorzorgsmaatregelen van de Franse overheid. In een open brief pleiten ze onder meer voor een invoerverbod van planten op Corsica. Het eiland telt zo'n 135.000 olijfbomen.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dominique Hermys

    Koop dat toch niet.

  • andre Dewilde

    De prijs van de olijfolie zal binnenkort duurder worden. Voor alle prijsstijgingen is er wel een verzonnen reden.

Lees meer