AP

Schokkend protocol IS: "Hoe straf je slaven?"

De islamitische groepering IS blijkt een bureaucratisch karakter te hebben: strijders worden voorzien van een protocol waarin staat hoe zij met gevangen om moeten gaan. Het protocol bevat 28 vragen en antwoorden, waarvan er twintig gericht zijn op het straffen en seks hebben met slaven.

Het document belandde op internet via het Middle East Media Research Insitute, en is getiteld 'Vragen en antwoorden over gevangenneming en slaven'. De vragen gaan onder meer in op de vraag of de eigenaar seks met zijn slavin mag hebben als ze de puberteit nog niet bereikt heeft. Volgens het protocol is dat toegestaan, mits ze de slavin 'er klaar voor is'. Wat de criteria daar voor zijn, wordt niet nader toegelicht.

Een ander schokkend voorbeeld is het beleid dat wordt gevoerd wanneer het gaat over slaven die weglopen bij hun eigenaar. Volgens het protocol "dienen zij gestraft te worden op basis van de sharia (Islamitische wet, red.) en moeten zij dusdanig gestraft worden zodat het andere slavinnen afschrikt om ook weg te lopen."

Bestuursorganen
Het document werd samengesteld door het departement voor gevangenen en vrouwenzaken van IS. Dit bestuursorgaan van de terroristische beweging probeert op deze manier duidelijke regels voor de hele beweging op te stellen. De beslissingsbevoegdheid over het opstellen de regels ligt bij Shura Raad; een religieuze adviesraad die de Koran bestudeert en op basis daar van wetten en regels maakt.

Het is overigens niet de eerste keer dat IS de krantenkoppen haalt vanwege de bureaucratische inrichting van het bestuur. Eerder werd al bekend dat er veel managers zijn aangesteld bij de terreurorganisatie, die de meest uiteenlopende zaken registreren van iedere strijder. Van het aantal vrouwen en kinderen dat hij bezit, tot de hoogte van de vergoeding die zijn familie dient te ontvangen wanneer hij het leven laat.

Lees meer