Een still van de schokkende beelden gemaakt door Animal Rights.
Animal Rights Nederland & België/Screenshot video Een still van de schokkende beelden gemaakt door Animal Rights.

Schokkende beelden uit Nederlandse fokkerijen: biggetjes worden gruwelijk mishandeld

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft schokkende beelden naar buiten gebracht van dierenmishandelingen bij twee Nederlandse varkensfokkerijen. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien. Zij worden aan hun lot overgelaten. Nadat de biggen zijn ingeënt worden ze opgesloten in krappe ruimtes.

Volgens Animal Rights zijn het couperen van de staart en het slijpen van de tanden standaardpraktijken die als routine bij de wet verboden zijn. “De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken’', zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Volgens hem zijn de gruwelbeelden geen uitzondering. ‘We hebben nog wel meer beelden bij andere fokkerijen. Dit is de manier waarop varkens gehouden worden in Nederland.” 
Uit eerdere inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek al dat er veel mis is bij varkensfokkerijen. 

Boer wil overleg

Boer Gijs van de Lagemaat in Lunteren is niet te spreken over de actie. “We weten niet wie dit was. We zouden graag om de tafel willen met deze persoon om het een en ander uit te praten en uit te leggen.’’

Het varkensbedrijf van de familie Lagemaat staat bekend als een ‘zichtboerderij’: een boerderij waarbij je juist zomaar naar binnen kunt lopen om te kijken hoe het er aan toe gaat. 

Waarschuwing: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Louis Smeekens

    De mens heeft het over het "product" varken. Als je hier niet tegen kan, stop dan met vlees eten.

  • Dylan Basselier

    Hij (de weldoener) stond op moment van de filmpopnames zelf in voor allerlei taken. Hij ziet biggetjes die net onder de moeder gezeten hebben en onderneemt niks. Wellicht was het zijn taak om dit te melden aan de veehouder, maar maakte hij liever filmpjes. Iemand die tegen de vleesindustrie is, maar verder geen geweten heeft.

Lees meer