6 De betrokkenen bij aankomst bij de besloten schouw op de Brunssummerheide in de zaak over de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.
ANP De betrokkenen bij aankomst bij de besloten schouw op de Brunssummerheide in de zaak over de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.

Schouw op Brunssummerheide afgelopen, Jos Brech legt geen verklaring af over dood Nicky Verstappen

Verdachte Jos Brech zal vanmiddag waarschijnlijk geen verklaring afleggen tijdens de niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank over de dood van de Nederlandse jongen Nicky Verstappen (11). “Een verklaring ligt niet in de lijn der verwachtingen", aldus zijn advocaat Gerald Roethof. De schouw die vandaag op de Brunssummerheide plaatsvond, is iets voor het middaguur afgerond.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De zitting in de rechtbank van Maastricht volgt op het bezoek aan de Brussummerheide waar de ouders van Nicky Verstappen oog in oog stonden met verdachte Jos Brech, precies 21 jaar na de dood van hun zoon, exact op de plekken waar Nicky verdween en later dood gevonden werd. “De verdachte zien is voor hen altijd moeilijk, het is geen gebeurtenis waar ze naar uitkijken”, zei Peter R. de Vries, die de ouders van Nicky bijstaat, eerder vandaag. De colonne auto’s, met daarin onder andere verdachte Jos Brech, heeft de heide inmiddels weer verlaten.

DNA

De ouders van Nicky hoopten ongetwijfeld dat Brech na het lange zwijgen eindelijk zou verklaren hoe er 21 DNA-sporen van hem op en bij Nicky gevonden zijn. Mogelijk dat de confrontatie met de plek des onheils iets van zijn zwijgzaamheid zou doorbreken?

De Vries noemde dat eerder al ‘ijdele hoop’. Hij denkt vooral dat de rechtbank nu een veel beter beeld krijgt van de situatie ter plaatse: “Dat is belangrijk in een rechtszaak. Ken je de afstanden, weet je de belangrijke plekken en de verhoudingen? Ik merk vaak dat daar tijdens rechtszaken verwarring over is. Dan staat iedereen gebogen over een plattegrond, maar merk je aan de vraagstelling dat niemand echt daar is geweest.”

Tijdens de vierde, niet-inhoudelijke zitting in deze langslepende zaak wordt ook gesproken over de voorlopige hechtenis van Brech. Hij zit sinds zijn arrestatie in Spanje vorig jaar in de cel. De rechtbank zal ook een korte samenvatting geven van de schouw. Een woordvoerster van de rechtbank benadrukte dat het bij de schouw puur om de beeldvorming gaat van plekken die in het omvangrijke dossier worden genoemd, en niet om mogelijke scenario’s te onderzoeken.

6 Afzettingen bij de besloten schouw op de Brunssummerheide in de zaak van de moord op Nicky Verstappen.
ANP Afzettingen bij de besloten schouw op de Brunssummerheide in de zaak van de moord op Nicky Verstappen.

Plaats delict

Met de officieren van justitie, advocaat Gerald Roethof en verdachte Jos Brech arriveerden de drie rechters en de ouders vanmorgen tegen 10.00 uur op de plaats delict. Ook zijn er agenten meegegaan, die tekst en uitleg gaven over de drie plekken op de heide die werden bezocht.

Ze liepen naar de plaats waar Nicky plots uit zijn tent verdween op 10 augustus 1998, en naar het sparrenbos ruim 1 kilometer verderop waar de jongen op 11 augustus 's avonds dood gevonden werd. De stoet ging ook langs de locatie waar Brech op de fatale avond door agenten werd staande gehouden, maar weer verder mocht fietsen. Hij is kort daarna nog als getuige gehoord, maar pas tientallen jaren later - na een DNA-match - kwam hij als verdachte in beeld. 

6 Voor de bewaking van de schouw zijn meer dan honderd politiemensen en militairen ingezet.
ANP Voor de bewaking van de schouw zijn meer dan honderd politiemensen en militairen ingezet.

Advocaat Gerald Roethof van moordverdachte Brech was achteraf blij met de schouw. Waar hij eerder vandaag nog mopperde dat die voor hem niet hoefde, kwam hij daar na afloop van de urenlange en volgens hem vermoeiende lange wandeling op terug. “Ik kan er in het kader van de verdediging heel veel mee”, zei hij na terugkeer bij het politiebureau in Brunssum.

Roethof zei zich een goede indruk te hebben kunnen vormen van de enorme oppervlakte van het landschap, en de afstanden tussen de plekken waar zich 21 jaar geleden het drama afspeelde. “Het is interessant te zien hoe makkelijk je daar kunt verdwalen en hoe verschrikkelijk uitgestrekt het is.” 

Hij zei dat Jos Brech op de hei geen reactie heeft gegeven op vragen van de rechtbank. “Mijn cliënt antwoordde dat hij even alles op zich wilde laten inwerken en er dan mogelijk later op terug komt.” Roethof benadrukte nogmaals zijn standpunt dat een onschuldig persoon vastzit. Brech gaat nog geen verklaring afleggen, herhaalde Roethof. “Laten we eerst kijken naar het sporenbeeld: zegt dat dat meneer de dader is?”

6 Een flink deel van de Brunssummerheide werd afgesloten.
ANP Een flink deel van de Brunssummerheide werd afgesloten.

Mega-operatie

Voor de schouw van ongekende omvang ging maar liefst vier vierkante kilometer Brunssummerheide vannacht op slot. Overal stonden wegafzettingen, politiemensen patrouilleerden met honden in het gebied. Wandelaars en fietsers werden geweigerd bij controleposten. In totaal zeker honderd politiemensen en militairen probeerden samen het gebied vrij te houden van pottenkijkers. Deelnemers van het speciale rechtbankbezoek moesten vooraf hun telefoons en eventuele andere opname-apparatuur inleveren. 

6
ANP
6
ANP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer