5
GETTY

Schutter Charleston die "rassenoorlog wilde ontketenen" had zwarte vrienden

Er wordt steeds meer duidelijk over de 21-jarige Dylann Storm Roof die woensdag negen mensen doodschoot in een kerk in Charleston in de staat South Carolina. Hij heeft vandaag de 'hate crime' bekend en is aangeklaagd voor negen moorden en verboden wapenbezit. De schutter heeft verklaard een rassenoorlog te willen ontketenen.

Racistische haatactie
Roof ging naar de Afro-Amerikaanse Emanuelkerk waar mensen Bijbelstudie volgden. Getuigen hebben Roof een uur lang zien rondhangen bij en in de kerk. Daarna riep hij dat hij daar was "om zwarte mensen neer te schieten".

Een vrouw die de aanslag overleefde, vertelde dat Roof tijdens de smeekbede van een van de slachtoffers riep dat hij niet zou stoppen met schieten, "omdat zij (Afro-Amerikanen) vrouwen verkrachten, het land overnemen en dat hij doet wat hij moet doen". De schutter vermoordde drie mannen en zes vrouwen.

Een kamergenoot zegt dat Roof de aanslag zes maanden heeft voorbereid. Hij zei, net als een vrouw die de schietpartij overleefde, dat Roof van plan was zelfmoord te plegen.

Zwarte vrienden
Voor vrienden en bekenden komen de moorden niet helemaal als verrassing. Volgens een oud-klasgenoot maakte Roof als tiener vaak racistische opmerkingen, maar had hij tegelijkertijd zwarte vrienden. "Hij zei altijd dat het een grapje was", aldus de klasgenoot. "Ik nam het nooit serieus, maar misschien had dat wel gemoeten."

Doodstraf?
Gouverneur Nikki Haley van South Carolina pleit openlijk voor de doodstraf voor Roof. New York heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen na de moorden. Kerken die veel worden bezocht door zwarte Amerikanen worden extra beveiligd.

"Hij zei altijd dat het een grapje was. Ik nam het nooit serieus, maar misschien had dat wel gemoeten."

Een klasgenoot
5
EPA
5
GETTY
5
GETTY
5 Gouverneur Nikki Haley pleit voor de doodstraf.
AFP Gouverneur Nikki Haley pleit voor de doodstraf.

Lees meer