Antonio Guterres
EPA Antonio Guterres

Secretaris-generaal VN: “Koude Oorlog is terug van weggeweest”

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres opende gisteren de zitting van de Veiligheidsraad met de sombere woorden dat de Koude Oorlog terug is van weggeweest en ditmaal in een ergere vorm. 

"De mechanismen en waarborgen van vroeger om escalatie te vermijden bestaan niet meer", zei Guterres aan de Veiligheidsraad, die was bijeengekomen op verzoek van Rusland naar aanleiding van de mogelijke aanval met chemische wapens op Douma, het laatste bolwerk van de rebellen in Oost-Ghouta in Syrië. 

Guterres, die bezorgd is om een escalatie, riep de leden gisteren met klem op "zich verantwoordelijk te gedragen in deze gevaarlijke omstandigheden".

Ondertussen heeft VS-president Donald Trump opdracht gegeven voor precisieaanvallen op Syrië. Die worden uitgevoerd samen met Frankrijk het het VK als vergelding voor de gifaanval van het Syrische regime onder leiding van Bashar al-Assad. 

Rusland, bondgenoot van het Syrische regime, beschuldigt de Britten ervan de aanval te hebben geënsceneerd. Een flagrante leugen volgens de Britten.

Bewijs

Tijdens de zitting beschuldigde de Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzia de VS ervan "de chemische aanval als voorwendsel te gebruiken om het regime van Assad omver te werpen en Rusland in hun greep te houden". Hij benadrukte dat het nog steeds niet duidelijk is of in Douma echt chemische wapens zijn gebruikt. Alle informatie daarover komt van rebellen, zei hij. 

Rusland beweert dat het Verenigd Koninkrijk de aanval in scene heeft gezet. "Dit is de ergste vorm van nepnieuws die we tot nu toe gezien hebben van de Russische propagandamachine", reageerde de Britse VN-ambassadeur Peirce.

Zowel Frankrijk als de VS hebben gezegd in het bezit te zijn van bewijs dat de gifaanval werd uitgevoerd door het Syrische regime, maar Frankrijk noch de VS hebben daarover meer details vrijgegeven. 

Amerikaans VN-ambassadeur Nikki Haley zei dat ze voldoende bewijsmateriaal hebben en herhaalde het voornemen van de VS om te reageren. "Op een bepaald moment moet je iets doen. Je moet zeggen dat het genoeg is.”

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Vandriessche

    Het is hier enkel te doen om de strategische uitvalbasis voor de Russen te kelderen. Dat is de echte reden, niet de arme bevolking die bestookt wordt met allerlei verdorven wapentuig die aangeleverd wordt via de grootmachten.

  • christiane claeys

    koude oorlog ; wel heet voor wie zich daar bevindt. Ik hzet het liev er over een super vuile oorlog !

Lees meer