Directrice Sisi Eibye is op staande voet ontslagen.
kos Directrice Sisi Eibye is op staande voet ontslagen.

Seksschandaal in Deens asielcentrum: medewerksters vergrijpen zich aan jongens

In Denemarken is een onverkwikkelijk seksschandaal aan de oppervlakte gekomen. De directrice van een asielcentrum voor niet-begeleide minderjarigen is op staande voet ontslagen nadat minstens twee personeelsleden zich zouden vergrepen hebben aan enkele bewoners. Dat meldt het radiostation Radio 24syv.

Het schandaal in het Børnecenter Tullebølle-centrum in Langeland was volgens de radiozender al maanden aan de gang. Erger nog: minstens drie leden van de beheerraad, onder wie directrice Sisi Eibye, waren op de hoogte van de seksuele uitspattingen.

Op foto's en videobeelden zou bovendien te zien zijn hoe een medewerkster orale seks had met minstens één bewoner. Met een andere minderjarige had zij geslachtsverkeer. Volgens het politieverslag, dat dateert van juni jongstleden, werden drie jongens uit het centrum seksueel misbruikt.

Sluiten?
Naarmate het onderzoek vordert, overweegt de Deense immigratiedienst Udlændingestyrelsen het Børnecenter Tullebølle-centrum te sluiten. Naast de directrice zijn ook twee medewerksters ontslagen, meldt minister voor Integratie Inger Støjberg. "De politie zal de klachten nu verder onderzoeken", zegt woordvoerder Sten Skovgaard Larsen. "We nemen deze zaak uitermate ernstig. Deze mensen hadden net de taak om kwetsbare minderjarigen te beschermen".

Woelige geschiedenis
Dit seksschandaal is de zoveelste episode in de weinig opbeurende geschiedenis van dit opvangcentrum, waar 40 minderjarige jongens onderdak vinden. Vorige maand brak een massale vechtpartij uit in het Børnecenter Tullebølle-centrum. Niemand werd ernstig gewond, maar een 15-jarige bewoner ging een medewerker van het centrum te lijf met een metalen buis.

Verkrachting tijdens festival
In augustus werden vijf tieners uit het centrum verdacht van seksuele agressie tijdens het Langelandsfestival. Twee van hen werden beschuldigd van het betasten van een meisje, twee anderen van het verkrachten van een 16-jarige.

Een maand eerder ging het ook al mis toen jongens uit het centrum deelnamen aan een voetbaltoernooi. Toen gingen zij op de vuist met bewoners van andere asielcentra.

We nemen deze zaak uitermate ernstig. Deze mensen hadden net de taak om kwetsbare minderjarigen te beschermen

Minister voor Integratie Inger Støjberg

Lees meer