Fiona Viotti.
Facebook Fiona Viotti.

Seksschandaal op school in Zuid-Afrika: getrouwde lerares (30) heeft relatie met vijf scholieren

In Zuid-Afrika is een lerares van een kostschool in opspraak geraakt, omdat ze over een periode van zes jaar een seksuele relatie had met minstens vijf scholieren. De 30-jarige Fiona Viotti, lerares geschiedenis en waterpolo, nam een dag voor het seksschandaal bekend raakte, ontslag. Mogelijk hangt haar nog een straf boven het hoofd. Haar echtgenoot heeft inmiddels een echtscheiding aangevraagd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De praktijken op het Bishops Diocesan College in Kaapstad kwamen aan het licht nadat een 18-jarige scholier alles opbiechtte aan zijn ouders. Zij namen contact op met een advocaat en de directeur van de school. “In het begin deed onze zoon er vrijwillig aan mee”, getuigen de ouders anoniem aan lokale media. “Maar uiteindelijk werd hij slachtoffer. Toen hij een punt wilde zetten achter de relatie, werd ze heel chagrijnig en intimiderend. Zij wilde hem niet laten gaan.”

Het schoolbestuur nam de aantijgingen serieus en startte een onderzoek. Daaruit bleek dat de lerares met minstens vier andere studenten het bed had gedeeld over een periode van zes jaar. Ook stuurde ze de studenten pikante video’s en foto’s van zichzelf, die op sociale media werden verspreid en zelfs hun weg naar pornowebsite PornHub vonden. Haar laatste relatie met een scholier dateert van begin dit jaar, ongeveer twaalf maanden nadat ze trouwde met haar echtgenoot. Die wil na de onthullingen niets meer met haar te maken hebben en heeft de scheiding aangevraagd.

Diep bedroefd

Viotti, een voormalig topmodel voor het Amerikaanse sporttijdschrift Sports Illustrated, hoeft voorlopig niet op een sanctie te rekenen, omdat ze op eigen initiatief ontslag heeft genomen. “Toen de lerares met onmiddellijke ingang ontslag nam, kon de school geen disciplinaire maatregelen meer tegen haar nemen”, zegt directeur Guy Pearson in een verklaring. “Als school zijn we bedroefd door deze gebeurtenissen en blijven we ons inzetten voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van de getroffenen.”

Vooralsnog is er nog geen aangifte gedaan tegen de lerares. De ouders beraden zich nog wel over vervolgstappen. De school kijkt samen met een advocaat of er verdere maatregelen nodig zijn.

Zelf houdt Viotti, een nicht van een beroemde Zuid-Afrikaanse rugbycoach, de lippen stijf op elkaar. Haar advocaat William Booth stelt dat zijn cliënt onder “medische zorg” is geplaatst, nadat het nieuws bekend raakte. In een briefje aan de ouders zei de vader van Viotti dat hij dankbaar was voor de “berichten van steun die we hebben ontvangen na de verwoestende gebeurtenissen waar mijn dochter bij betrokken was”. “Uiteraard is Fiona’s gezondheid en veiligheid onze prioriteit op dit moment en we zullen er alles aan doen om haar te helpen.”

Internaat

Het Bishops Diocesan College in Kaapstad is een internaat voor jongens in Zuid-Afrika. Er werken 110 leerkrachten die aan meer dan 1.300 leerlingen lesgeven. De school werd in 1849 opgericht door Robert Gray, toenmalig bisschop van Kaapstad.

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lydia Appelmans

    18 jaar? Dat is geen kind meer en hij heeft gewoon geklaagd omdat hij het beu was en zij dat niet zag zitten.

  • Joseline Wyns

    Ik wil velen hier hun reactie eens horen als hun zoon of dochter thuiskomt met de welke dat ze een affaire gehad hebben met hun leerkracht. Velen onder jullie zullen dan wel anders piepen! Meerderjarig of niet, ik vind dit totaal niet kunnen. Ik vraag mij zelfs af wat er in je hoofd om gaat als je je leerlingen probeert te verleiden terwijl je een partner hebt waar je dan nog nb mee trouwt???

Lees meer