Antonio Rodrigue, minister van Buitenlandse Zaken van Haïti.
AFP Antonio Rodrigue, minister van Buitenlandse Zaken van Haïti.

Seksschandaal Oxfam leidt tot onderzoek Haïtiaanse overheid

De overheid in Haïti gaat ook zelf een onderzoek starten naar de beschuldigingen rond seksueel misbruik door leden van Oxfam. Deze Britse niet-gouvernementele organisatie (ngo) was sinds 2010 in het Caraïbische land actief.

"We willen volledig licht werpen op deze zaak en de verantwoordelijken vinden en hen, als ze schuldig worden bevonden, straffen", verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Rodrigue.

De Haïtiaanse overheid was van plan om afgelopen donderdag met een aantal verantwoordelijken van Oxfam aan tafel te zitten, maar de vergadering werd uitgesteld tot volgende week.

De Britse krant The Times onthulde vorige week dat werknemers van Oxfam, die na de zware aardbeving van 2010 in Haïti hulp moesten verlenen, seksfeestjes met prostituees hadden opgezet. Later kwamen er ook berichten over vergelijkbare wantoestanden in Tsjaad in 2006. Hierbij kwam ook de Belgische landendirecteur Roland Van Hauwermeiren in opspraak.

Oxfam opende zelf een onderzoek in 2011, waarna vier medewerkers werden ontslagen en drie zelf ontslag namen, aldus de ngo. De Haïtiaanse overheid verwijt Oxfam de autoriteiten destijds niet op de hoogte te hebben gebracht. "De regels zijn nochtans duidelijk: ze moeten de wetten van het land naleven, maar ook de overheid inlichten over belangrijke informatie", aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Hij moest de verhalen over het seksschandaal uiteindelijk vernemen via de media.

Ook de Haïtiaanse president, Jovenel Moïse, reageert geschokt en wil meer duidelijkheid. Volgens hem zijn de verhalen over Oxfam "slechts het tipje van de ijsberg" en moet er een omvangrijk onderzoek komen, ook naar andere hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Klara De Smet

    Haïti is een van de armste regio's ter wereld waar super rijken vanuit hun grote villa's met onmenselijke hebzucht en decadentie neerkijken op de arme medebewoners en niet eens de moeite doen om de naakte hongerige kinderen van de basisbehoeften te voorzien. Zolang de mentaliteit v die machthebbers niet veranderd is er geen hoop voor de armen. Gans de wereld zou daar moeten tegen reageren en eisen dat daar een herverdeling komt, net zoals bij ons in Europa.

  • Jef Heffens

    Er werken meer mensen in de NGO's omdat ze eigenlijk te lui zijn om echt te werken dan gelijk welke andere reden.

Lees meer