2 Jeanine Añez zwaait vanaf het balkon van het Quemado Paleis in La Paz nadat ze zichzelf uitriep tot interim-president.
AFP Jeanine Añez zwaait vanaf het balkon van het Quemado Paleis in La Paz nadat ze zichzelf uitriep tot interim-president.

Senatrice Jeanine Añez roept zichzelf uit tot interim-president van Bolivia

In Bolivia heeft de tweede vicevoorzitter van de Senaat, oppositieparlementslid Jeanine Añez, zichzelf uitgeroepen tot interim-president. Ze deed dat tijdens een sessie van het congres waarbij het benodigde quorum om een tijdelijke vervanger van de naar Mexico gevluchte president Evo Morales aan te wijzen, niet werd gehaald.

Añez verantwoordde haar benoeming echter door te stellen dat het absoluut “noodzakelijk is om een klimaat van sociale vrede te creëren” in het land. Ze herhaalde voorts dat ze snel mogelijk nieuwe verkiezingen wil organiseren. 

Het is nu aan het parlement om het ontslag van Morales te formaliseren en te bevestigen dat de 52-jarige Añez de tijdelijke president wordt. Constitutioneel gezien is Añez de eerst aangewezene voor het presidentschap omdat de vicepresident en de leiders van beide congressen ook ontslag hebben genomen. Het Grondwettelijk hof in Bolivia heeft de aanstelling van Áñez al bevestigd. 

Zware politieke crisis

Bolivia beleeft momenteel een zware politieke crisis. Het is in het Zuid-Amerikaanse land al weken onrustig als gevolg van de veronderstelde fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober. Kop van Jut was de socialistische president Evo Morales. Hij nam zondag gedwongen ontslag en verkaste naar Mexico, maar dat kon niet verhinderen dat het protest doorging. 

Morales heeft via Twitter de eerdere stap van Áñez scherp veroordeeld en spreekt van “de meeste stiekeme en snode staatsgreep in de geschiedenis.” De links-radicale Morales regeerde Bolivia van 2006 tot afgelopen zondag toen hij tijdens massale protesten tegen zijn regime plotseling aftrad.

Zeven doden bij geweld

Bij het geweld dat uitbrak na de herverkiezing van Morales zijn ondertussen al zeven mensen omgekomen. Vier van de slachtoffers zijn doodgeschoten. Dat maakte de procureur-generaal Juan Lanchipa gisteren bekend.

Twee mensen kwamen om in grootste stad La Paz, twee in Santa Cruz en drie in Cochabamba, verklaarde Lanchipa. Hij liet nog weten dat er voor elk geval een onderzoek is geopend. Eerder was er sprake van drie doden.

2 Jeanine Añez spreekt vanaf het balkon van het Quemado Paleis in La Paz nadat ze zichzelf uitriep tot interim-president.
AFP Jeanine Añez spreekt vanaf het balkon van het Quemado Paleis in La Paz nadat ze zichzelf uitriep tot interim-president.

Bekijk ook: Heftige beelden van zware rellen in Bolivia

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kristine Delacourt

    Luke Vincke ik heb 10 jaar in Bolivia gewoond en ik kan u verzekeren dat u fout bent. Evo is een drugsbaron met mooie praatjes en Jeanine Añez is een gerespecteerde mensenrechtenactiviste. Wat een vooroordelen.

  • Luke Vincke

    Als men haar foto vergelijkt met een foto van Morales beseft men direct welke twee werelden in Boliivie tegenover mekaar staan; de verarmerikaanste rijke liberale elite tegenover de arme Indiaanse bevolking.

Lees meer