Ralf Hirschberger/dpa-Zentralbil

Serieuze problemen met de Eurofighter bij Duitse luchtmacht

De Duitse luchtmacht wordt geconfronteerd met serieuze problemen bij zijn vloot van 128 gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter. Slechts een handvol toestellen zou gevechtsklaar zijn. 

Het ministerie van Defensie werd in maart vorig jaar al op de hoogte gebracht van verwachte vertragingen bij de aanvoer van reserveonderdelen door enkele leveranciers, aldus een woordvoerder van Defensie. Maar nu zei de voorzitter van de parlementaire commissie Defensie, Wolfgang Hellmich, zelfs dat de problemen "veel groter waren dan gedacht".

Eerder deze week schreef Spiegel Online dat door technische problemen met het zelfbeschermingssysteem van de Eurofighter slechts tien toestellen de lucht in mogen. Ontoereikende militaire paraatheid kan de Duitse verplichtingen in NAVO-verband in het gedrang brengen, aldus Der Spiegel.

Berlijn stelt 82 gevechtsvliegtuigen van dit type ter beschikking van de NAVO voor crisissituaties. De Duitse luchtmacht heeft de problemen toegegeven, maar wil geen concrete cijfers geven omdat dit onder de geheimhoudingswet valt. Volgens een woordvoerder wordt er naar een oplossing gezocht.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer