2
UNKNOWN

Serviërs trekken op 11 mei naar stembus

De Servische president Boris Tadic heeft het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 11 mei. De politieke crisis in Servië is het gevolg van de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Zuid-Servische provincie Kosovo, op 17 februari.

Breuk binnen regering
Door de Kosovo-crisis was binnen de regering van premier Vojislav Kostunica een niet te lijmen breuk ontstaan tussen Kostunica's DSS-partij, pro-Europees maar door haar Kosovo-houding recentelijk gebrandmerkt als nationalistisch, en de DS van president Tadic, die ook tegen de onafhankelijkheid van Kosovo is, maar prioriteit geeft aan Servische toenadering tot en opname in de Europese Unie.

EU-lidmaatschap
Volgens de EU is er in Servië een "stille meerderheid" die EU-lidmaatschap belangrijker vindt dan de toekomst van de Albanese provincie: dit zal op 11 mei moeten blijken. Diezelfde dag vinden in Servië ook gemeenteraadsverkiezingen plaats. De regering-Kostunica, ontstaan na lange en moeizame formatiegesprekken, bleef amper tien maanden overeind. (belga/vsv)

2 Tadic schreef nieuwe verkiezingen uit.
UNKNOWN Tadic schreef nieuwe verkiezingen uit.

Lees meer