3 De Italiaanse autoriteiten verbieden het schip aan te meren.
REUTERS De Italiaanse autoriteiten verbieden het schip aan te meren.

Situatie aan boord van Open Arms voor Lampedusa "onhoudbaar", Salvini laat 27 minderjarigen binnen

De omstandigheden waarin de 134 migranten bijeengepakt zitten op het voor de kust van Lampedusa gestrande ngo-schip Open Arms worden stilaan "onhoudbaar". Dat zegt Oscar Camps van de Spaanse ngo die de migranten met het schip uit het water van de Middellandse Zee heeft gehaald. De Italiaanse autoriteiten verbieden het schip aan te meren. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft vanavond wel toestemming gegeven voor de ontscheping van de 27 minderjarigen. “Tegen zijn zin”, zeg hij zelf.

Onder de passagiers op de Open Arms wordt voortdurend gevochten en ruziegemaakt, zegt Camps vandaag in een video op Twitter. De spanning is volgens hem niet meer te houden.

3 Oscar Camps.
REUTERS Oscar Camps.

Het is met name de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini die de migranten Italië niet wil binnenlaten. Hij maakte vandaag geen aanstalten om van gedacht te veranderen. Hij beschuldigt de ngo Open Arms ervan "een politieke, en geen humanitaire strijd" te voeren en Italië met migranten te willen overspoelen. Volgens premier Giuseppe Conte zijn zes Europese landen nochtans bereid de migranten van Italië over te nemen.

De voorbije 48 uur kregen dertien migranten wel de toestemming om het schip te verlaten omdat ze zwaar ziek zijn, maar Salvini beschuldigde hen er later van de Italiaanse autoriteiten te hebben voorgelogen.

Minderjarigen

Later op de dag deed Salvini een andere toegeving: de 27 minderjarigen mogen eveneens aan land. In een brief aan eerste minister Giuseppe Conte, stelt Salvini vanavond dat hij “tegen zijn wil” aanvaardt dat de minderjarigen het schip verlaten en enkel omdat hij hierom werd gevraagd door de premier.

Open Arms tweette nadien dat 27 niet-begeleide minderjarigen ontscheept zijn, waardoor nog 107 migranten aan boord van het schip blijven, ook nog twee minderjarigen die niet alleen reisden.

De geëvacueerden zijn 16 tot 17 jaar, aldus de organisatie. “Er waren veel tranen. Zij lieten vrienden en reisgezellen achter. We wensen hen het beste”, aldus Open Arms.

3 Matteo Salvini.
EPA Matteo Salvini.

Intussen blijven migranten verwoede pogingen ondernemen om Europa te bereiken. De Libische kustwacht onderschepte dinsdag 278 mensen voor de kust van Tripoli, zo maakte hij vandaag bekend. In Griekenland arriveerden tussen vrijdag- en vanochtend dan weer meer dan 300 mensen die vanuit Turkije de Egeïsche Zee zijn overgestoken.

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danielle vandamme

    Leve onze sociale zekerheid !!!!

  • thibaut Vermeulen

    Salvini zal niet blijven lachen :))))))))(

Lees meer