6 Een door de demonstranten gemaakte bom ontploft op de campus.
EPA Een door de demonstranten gemaakte bom ontploft op de campus.

Situatie escaleert in Hongkong: politie belegert universiteitscampus en zet traangas in

Aan de ingang van de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong, die momenteel door honderden manifestanten wordt bezet, is een grote brand uitgebroken. Dat meldt het Franse persagentschap AFP. Volgens journalisten ter plaatse verspert de politie de weg voor de honderden studenten die het gebouw willen verlaten. Het geweld in heel de stad is de laatste weken toegenomen, nadat organisators de betogers opriepen om de orde zoveel mogelijk te verstoren.

Demonstranten en de politie hebben afgelopen nacht op diverse plekken in Hongkong strijd met elkaar geleverd. Daarbij zijn diverse mensen gewond geraakt. Een onbekend aantal activisten is gearresteerd. De rust lijkt deze ochtend enigszins te zijn teruggekeerd.

De situatie bij de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong dreigde afgelopen nacht uit de hand te lopen. Bij de ingang woedde een grote brand die waarschijnlijk door de demonstranten was aangestoken om te voorkomen dat de politie het gebouw kon bestormen, schrijft een lokale krant. De politie ontkent het gebouw te hebben bestormd. Nog altijd verblijven honderden betogers in het gebouw dat omsingeld is door de politie.

De politie belegert de universiteit al sinds gisterenavond. De agenten probeerden barricades van de demonstranten te verwijderen, waarop de betogers molotovcocktails naar de ordediensten gooiden om de agenten terug te dringen. 

6 De demonstranten hebben een trap volgegooid met oude stoelen en ander materiaal om de politie buiten te houden bij de Polytechnische universiteit van Hongkong.
REUTERS De demonstranten hebben een trap volgegooid met oude stoelen en ander materiaal om de politie buiten te houden bij de Polytechnische universiteit van Hongkong.

De grote groep die rond half negen de campus wél probeerde te verlaten, werd volgens verschillende berichten tegengewerkt door de politie. Dat doet vrezen dat de politie geen interesse heeft in het de-escaleren van de situatie, maar alle demonstranten wil arresteren en straffen voor hun rol in de protesten.

Bij de universiteit hebben zich vandaag ook veel ouders verzameld. Zij maken zich zorgen over hun kinderen, die zich in het gebouw schuilhouden. Volgens een vertegenwoordiger van de studentenraad van de universiteit is de situatie “zeer kritiek”. “Er zijn veel gewonden binnen die nog geen goede zorg hebben gekregen”, zei hij vandaag. Inmiddels zou het Rode Kruis toestemming hebben gekregen om de gewonden in het gebouw te helpen.

Abseilen

Toch hebben tientallen mensen vandaag de Polytechnische Universiteit kunnen ontvluchten. Ze zouden het universiteitsgebouw hebben verlaten door via touwen naar beneden ab te seilen. Veel van hen zijn vervolgens opgepikt door mensen op motoren. Sommige demonstranten werden gearresteerd.

Het bestuur van de Polytechnische Universiteit van Hongkong wil met de politie in gesprek over een vreedzame oplossing van het conflict bij het universiteitsgebouw. 

Echte kogels

De situatie dreigt verder te escaleren, zeker sinds de politie van Hongkong eerder al aangaf het gebruik van "echte kogels" te overwegen om weerstand te kunnen bieden aan de "dodelijke wapens" die bij schermutselingen door de actievoerders worden gebruikt. 

De waarschuwing van de politie kwam er nadat een agent gisteren een pijl in zijn kuit had gekregen bij de rellen bij de Polytechnische Universiteit.  “Als zij deze gevaarlijke acties blijven voortzetten, dan zullen we niet anders kunnen dan overgaan tot minimaal geweld, inclusief het gebruik van echte kogels”, aldus woordvoerder van de politie Louis Lau in een video die via Facebook werd verspreid. Tot nu toe zette de politie vooral traangas en waterkanonnen in tegen de betogers.

De voormalige Britse kolonie kampt met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat, en de betogingen worden steeds gewelddadiger. Afgelopen week viel een dode. De demonstranten protesteren tegen de regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong. Vanwege het escalerende geweld blijven scholen, universiteiten en crèches vandaag dicht.

6 De trap aan de hoofdingang van de Polytechnische Universiteit van Hongkong staat in brand.
AFP De trap aan de hoofdingang van de Polytechnische Universiteit van Hongkong staat in brand.
6 Demonstranten rennen weg van het traangas dat de politie afvuurt aan de universiteitscampus.
REUTERS Demonstranten rennen weg van het traangas dat de politie afvuurt aan de universiteitscampus.
6 Een waterkanon van de politie is gericht op de demonstranten op de universiteit.
EPA Een waterkanon van de politie is gericht op de demonstranten op de universiteit.
6 Een grote groep studenten verlaat de campus.
AFP Een grote groep studenten verlaat de campus.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jos De Decker

    Wie tegenwoordig nog opkomt voor vrijheid en recht krijgt het steeds harder te verduren. Zie ook Chili en Bolivie momenteel. Geweld is echter nooit te rechtvaardigen.

  • Jurgen Latet

    En daar zijn onze ministres op handelsmissies en dan de konsentratie kampen en onder duking en in gaans dat land wij weten wat daar gebeurt he blauwe en groene rakkers waar zijn jullie nu nergens nopens triestig.

Lees meer