9 Een voertuig van het Duitse leger brengt voedsel nabij Berchtesgaden in Beieren.
AP Een voertuig van het Duitse leger brengt voedsel nabij Berchtesgaden in Beieren.

Sneeuwchaos in Alpen eist al twaalf levens en is nog lang niet voorbij

De sneeuwchaos in het Alpengebied heeft al zeker twaalf levens geëist. Het einde van het extreme weer is bovendien voorlopig niet in zicht: op talloze plaatsen geldt code rood en is de kans op levensgevaarlijke lawines groot.

Onder de doden is een negenjarige jongen, die gisteren in het Duitse Trautshofen onder een omvallende boom terechtkwam. Hij overleed ter plaatse. Andere slachtoffers vielen onder meer door sneeuwlawines. Eén vrouw struikelde, viel in de sneeuw en stikte. Elders werd een wandelaar dodelijk geraakt door een afgebroken boomtak.

Stilte voor de nieuwe storm

Momenteel is het qua sneeuwval iets rustiger in het Alpengebied, maar volgens lokale media gaat het dit weekend weer hevig sneeuwen en waaien. Er kunnen tientallen centimeters sneeuw vallen. 


De situatie wordt volgens de Duitse weerdiensten ‘levensgevaarlijk’. In Garmisch-Partenkirchen hebben regionale autoriteiten het ‘Katastrophenalarm’ afgekondigd vanwege aanhoudende problemen met de overvloedige sneeuw.

9
EPA

Noodtoestand

Deze ‘noodtoestand’ waarbij de regionale bestuurseenheid ‘Landkreis’ de coördinatie van de hulpverlening op zich neemt, geldt inmiddels voor vijf Landkreisen. Het gaat behalve om Garmisch-Partenkirchen om Miesbach, Bad Tölz-Wolfratshausen, Traunstein en een deel van Berchtesgadener Land. In deze delen van Zuid-Duitsland wonen honderdduizenden mensen.

9
REUTERS

Leger ingezet

Hele plaatsen zijn van de buitenwereld afgesloten en daken dreigen te bezwijken onder de grote sneeuwlast. Meer dan driehonderd soldaten van de Duitse Bundeswehr zijn in Zuid-Duitsland ingezet om sneeuw van daken te halen en ingesneeuwde bewoners te helpen. 

Hulpdiensten zijn op hun beurt met meer dan duizend mensen bezig om de sneeuw op te ruimen. Scholen waren afgelopen week op veel plaatsen gesloten, volgende week blijven de deuren ook op een aantal scholen dicht.

9 Duitse soldaten in Beieren.
EPA Duitse soldaten in Beieren.

Urenlange files

Het extreme weer zorgt ook voor zware problemen in het verkeer. Zo ontstond gisterenavond opnieuw chaos op de snelweg A8 vanwege nieuwe overvloedige sneeuwval. Mensen zaten uren vast in hun auto’s nadat vrachtwagens waren geschaard door de gladheid. Het Rode Kruis schoot de automobilisten te hulp. Pas in de vroege ochtend kwam het verkeer weer op gang. 

Het regionale treinverkeer ondervindt evenzeer grote hinder van de sneeuw.

9 Chaos op de A8 in Beieren.
EPA Chaos op de A8 in Beieren.

Lawines

In delen van Duitsland is het gevaar op lawines iets minder ernstig dan eerder deze week. Experts in de deelstaat Beieren schatten de kans op lawines bijvoorbeeld kleiner in. Op veel plekken is het waarschuwingsniveau van 4 naar 3 verlaagd, op een schaal van 5. Rond Berchtesgaden geldt nog niveau 4.

In Oostenrijk blijft de situatie onverminderd ernstig, meldt publieke omroep ORF. Verscheidene dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten, wegen zijn dicht of zeer moeilijk begaanbaar. Kenners spreken van zeldzame hoeveelheden sneeuw. In tien dagen tijd is er op sommige plaatsen meer dan drie meter bij gekomen.

Woont u of verblijft u in een van de getroffen gebieden? Laat het ons weten via redactie@hln.be. Vergeet zeker niet uw telefoonnummer te vermelden.

9 Beelden uit Berchtesgaden, Beieren.
EPA Beelden uit Berchtesgaden, Beieren.
9
EPA
9
EPA
9 Beeld uit Vordernberg, Oostenrijk.
AFP Beeld uit Vordernberg, Oostenrijk.

Bekijk ook:

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • danny buyse

    Dooien zal het daar zeker niet doen op deze hoogten tot voor de lente. Al wat nu er nog bijkomt tot einde maart is alleen maar extra!

  • jean-marie séneque

    Ik denk dat de mensen die daar wonen wel wat gewend zijn en allicht brandstof en eten en drinken hebben om desnoods een paar weken verder te kunnen. Maar erg lollig zal het niet zijn, wat bijvoorbeeld als je de hulpdiensten nodig hebt ? En dooit heel die zaak daar met enig tempo, kan je je allicht aan waterschade verwachten, zoveel sneeuw geeft idyllische beelden, maar is verder nergens goed voor.

Lees meer