5 Een vrouw houdt een foto vast van de onderwijzer Ahmed Al-Khair die door leden van de inlichtingendiensten in 2018 gedood werd.
AFP Een vrouw houdt een foto vast van de onderwijzer Ahmed Al-Khair die door leden van de inlichtingendiensten in 2018 gedood werd.

Soedan geeft doodstraf aan 27 leden van inlichtingendiensten na dood betoger

Een Soedanese rechtbank veroordeelde vandaag 27 leden van de inlichtingendiensten ter dood voor de dood van een betoger in december 2018. De 27 werden schuldig bevonden aan de foltering van de betoger in gebouwen van de inlichtingendiensten, met de dood tot gevolg.

Het slachtoffer, Ahmed Al-Khair, was een onderwijzer. Leden van de inlichtingendiensten arresteerden de 36-jarige man eind januari in een gemeente in de staat Kassala, in het oosten van het land. Hij werd ervan verdacht meegeholpen te hebben aan het organiseren van protesten. De leden sloegen en folterden de man tot hij het leven liet.

Protesten 

Op 19 december 2018 begonnen honderden Soedanezen te betogen in verschillende steden in het land na de beslissing van de regering om de prijs voor brood te verdriedubbelen, in volle economische crisis. De beweging werd een revolte, die op 11 april leidde tot de afzetting door het leger van president Omar al-Bashir. Dertig jaar lang had die de macht gehad.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn 177 personen om het leven gekomen bij het neerslaan van de protestbeweging. Een comité van dokters, dat nauw aanleunt bij de betogers, heeft het over 250 doden. Een groot deel daarvan kwamen om bij een bloedbad op 3 juni voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem.

5 Mensen verzamelden voor de Soedanese rechtbank die vandaag 27 leden van de inlichtingendiensten ter dood veroordeeld heeft voor de dood van een betoger in december 2018.
AFP Mensen verzamelden voor de Soedanese rechtbank die vandaag 27 leden van de inlichtingendiensten ter dood veroordeeld heeft voor de dood van een betoger in december 2018.
5
EPA
5
EPA
5
EPA

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer