Leden van de afgezette Catalaanse regioregering Joaquim Forn, Raul Romeva, Carles Mundo, Jordi Turull, Josep Rull and Meritxell Borras arriveren voor verhoor aan het gerechtshof in Madrid.
AFP Leden van de afgezette Catalaanse regioregering Joaquim Forn, Raul Romeva, Carles Mundo, Jordi Turull, Josep Rull and Meritxell Borras arriveren voor verhoor aan het gerechtshof in Madrid.

Spaans hooggerechtshof verdaagt verhoor Catalaans kabinet naar volgende week, Puigdemont riskeert arrestatiebevel als hij niet opdaagt

Het hooggerechtshof in Madrid heeft vanochtend het verhoor van leden van de afgezette regering van Catalonië naar aanleiding van het uitroepen van de onafhankelijkheid verdaagd tot 9 november. De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont gaf niet present. Hij kondigde gisteren in Brussel aan niet naar Madrid te zullen gaan.  De voorzitter van de hoogste rechtbank in Spanje heeft Puigdemont gedreigd met een arrestatiebevel als hij niet komt opdagen voor verhoor. 

Het verhoor van Catalaanse onafhankelijkheidsgezinde parlementsleden door een rechter van het Spaanse Hooggerechtshof is uitgesteld naar 9 november. Dat gebeurde op vraag van hun advocaten, aldus het gerechtshof. Het Hooggerechtshof kan hen in beschuldiging stellen van opruiing en rebellie.

Zes parlementsleden en leden van het bureau van het Catalaanse parlement, onder wie voorzitter Carme Forcadell, boden zich vanochtend aan bij het Hooggerechtshof in Madrid. De onderzoeksrechter had hen opgeroepen in de procedure na de onafhankelijkheidsverklaring van 27 oktober.

De voorzitter van de hoogste rechtbank in Spanje heeft de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont gedreigd met een arrestatiebevel als hij niet komt opdagen voor verhoor. De president, Carlos Lesmes, noemt het "normaal'' dat een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd als Puigdemont zich niet meldt voor verhoor.

De president, Carlos Lesmes, noemt het ,,normaal'' dat een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd als Puigdemont zich niet meldt voor verhoor.Bij elkaar zijn er vijftien politici die door de rechtbank zullen worden gehoord. Het gaat om negen leden van het Catalaanse kabinet, onder wie de vicepremier, en zes regionale parlementsleden. Onder hen ook de voorzitter van het Catalaanse parlement. Vier andere kabinetsleden hebben net als Puigdemont te kennen gegeven niet naar de rechtbank te zullen komen.

Puigdemont is uitgeweken naar Brussel. Hij zou zich daar wel willen onderwerpen aan een verhoor. Door weg te blijven uit Madrid riskeert Puigdemont een internationaal arrestatiebevel. De Belgische advocaat van de gevallen Catalaanse leider verklaarde donderdag dat zijn cliënt wil "meewerken met de Spaanse en Belgische autoriteiten'' als die daar om vragen. "Het klimaat is niet goed, het is beter om afstand te houden'', zei Paul Bekaert.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronny Ooijen

    Dirk Teirlynck,hoe is VU ontstaan?Die partij is gesticht in 1954 door collaborateurs.Je weet wel,landverraders.Zullen we die partij (vandaag NV-A) ook maar afschaffen?Heb jij er moeite mee dat er Belg staat op je identiteitskaart?Ja?In Catalonië is er nog plaats.Neem gerust de rest van die graaiende nep nationalisten mee.

  • Dirk Teirlynck

    Een verboden referendum Gerard Braeckmans? Referenda worden enkel verboden in dictatoriale landen, daarbij, hoe is België ontstaan? Door opstand, geweld en revolutie en tegen de destijds geldende wetten in. België dan ook best afschaffen zeker?

Lees meer