Archieffoto - Catalaanse separatisten bij een demonstratie in Barcelona.
reuters Archieffoto - Catalaanse separatisten bij een demonstratie in Barcelona.

Spaans hooggerechtshof verklaart zich onbevoegd om 6 Catalaanse separatisten te berechten

Het Spaanse hooggerechtshof heeft zich vandaag onbevoegd verklaard om zes van de achttien Catalaanse separatisten te berechten die vervolgd worden in zaak van de onafhankelijkheidsverklaring. Hun dossier wordt overgeheveld naar een Catalaanse rechtbank.

De zes politici werden in het zog van het verboden referendum van 1 oktober 2017 over de Catalaanse onafhankelijkheid opgepakt. Hen wordt ongehoorzaamheid aangewreven omdat ze ongrondwettelijke teksten ter stemming op tafel hadden gelegd, in dit geval het onafhankelijkheidsreferendum.

Na een verzoekschrift van hun advocaten worden de zes leden van het Catalaanse parlement (Mireia Boya, Lluis Maria Corominas, Lluis Guino, Anna Simo, Ramona Barrufet en Joan Josep Nuet) uiteindelijk berecht door een rechtbank in Barcelona. Volgens het hooggerechtshof zou een proces in Madrid de zaken enkel opblazen.

De twaalf anderen, die beschuldigd worden van rebellie, ongehoorzaamheid en verduistering van overheidsgeld, worden wel door het hooggerechtshof berecht.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patrik De Weirdt

    Na meer dan een jaar deze verkozen politici opgesloten te hebben, vindt het Spaans hooggerechtshof eindelijk dat ze niet bevoegd zijn in deze materie. Echt? Moest dit echt zo lang duren? Een mooi bewijs dat dit een zuiver politieke afrekening was tegen de Catalaanse politici.

  • constant laenen

    De justitie in Spanje is van het nivesu van Egypte of zo. En ik woon er al 25 jaar. Absolute willekeur

Lees meer