2 Torra en zijn regering bij het standbeeld van de Catalaanse jurist en politicus Rafael Casanova i Comes in Barcelona.
EPA Torra en zijn regering bij het standbeeld van de Catalaanse jurist en politicus Rafael Casanova i Comes in Barcelona.

Spaans volkslied galmt door Barcelona wanneer Catalaanse regering eigen hymne inzet tijdens herdenkingsmoment

Een plechtig herdenkingsmoment ter gelegenheid van de nationale Catalaanse feestdag in Barcelona is vanmorgen verstoord toen het Spaanse volkslied luid over het plein galmde waar onder anderen de premier van de regio, Quim Torra, net de Catalaanse hymne (Els Segadors) begon te zingen. 

Het plein was afgesloten voor het publiek uit vrees voor ongeregeldheden, maar de separatist Torra en zijn regering werden “muzikaal lastiggevallen” met de Marcha Real, de Spaanse hymne die luid vanop het balkon van een hotelkamer vlakbij klonk.

Torra en de ministers legden in de gietende regen een krans bij het monument voor de Catalaanse jurist en politicus Rafael Casanova i Comes (1660-1743). Hij was een belangrijk verdediger van het door Franse en Spaanse troepen belegerde Barcelona tijdens de Spaanse Successieoorlog. 

De val van Barcelona op 11 september 1714, die het einde inluidde van de zelfstandigheid van Catalonië, wordt nog steeds herdacht en is voor de separatisten hun nationale feestdag, die La Diada heet. Later op de dag betogen honderdduizenden separatisten in het centrum van Barcelona.

2
EPA

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tanto Monta

    Joris.de ruptuur met Spanje uitroepen na een illegale referendum. Daarmee de rechten schenden van de mensen die wel de wet respecteren en in hun land willen blijven wonen zonder te moeten verhuizen..Feiten genoeg?

  • Joris Van Meirvenne

    Dirk vangossum : en welke criminele feiten hebben ze dan wel gepleegd ?

Lees meer