De Spaanse premier Mariano Rajoy
AFP De Spaanse premier Mariano Rajoy

Spaanse journalisten klagen "censuur" op openbare omroep aan

Journalisten van de Spaanse openbare omroep hebben gisteren de "censuur" en de "manipulatie" gehekeld van de media door de conservatieve regering van Mariano Rajoy. Die wordt volgens hen erger nu er nieuwe verkiezingen in aantocht zijn.

Het redactiecomité "wil de burgers informeren dat de personeelsleden van de publieke omroep van Spanje (RTVE) veel beter zouden kunnen doen, maar dat dat wordt verhinderd", zo zegt het orgaan in een mededeling.

De journalisten betreuren "de partijdigheid van de informatie van RTVE, die altijd gunstig is voor één partij en probeert om sociale en burgerbewegingen te muilkorven", zo stellen de ondertekenaars, bestaande uit vakbondsafgevaardigden en redactieraden.

In het bijzonder bekritiseren ze het annuleren van twee uitzendingen in mei over ecologie, waar in één ervan het woord aan ngo's gegeven werd.

De onvrede bij de werknemers is niet nieuw. In 2012 besliste de regering-Rajoy dat de RTVE-directeur voortaan niet meer met een tweederdemeerderheid maar met de absolute meerderheid van de stemmen in het parlement kon verkozen worden. Daardoor kon de Volkspartij (PP) van Rajoy alleen over de functie beslissen, omdat ze bij de verkiezingen van 20 november 2011 de absolute meerderheid van de zetels had verworven. De RTVE staat momenteel onder leiding van José Antonio Sanchez, die nauw aanleunt bij de PP.

"RTVE is niet langer de referentie als het gaat om grote informatieve gebeurtenissen en in het bijzonder op het vlak van de verkiezingen", zo zeggen de werknemers nog in de mededeling in de aanloop van de verkiezingen van 26 juni.

Lees meer