AFP

Spaanse justitie neemt vroegere Catalaanse premier Pujol in het vizier

De Spaaanse justitie stelt een onderzoek in naar belastingfraude van de vroegere Catalaanse premier Jordi Pujol. Die wordt beschuldigd van de verduistering van miljoenen euro's in het buitenland.

Onderzoeksrechter Beatriz Balfagón stelde de 84-jarige dinsdag in Barcelona in beschuldiging en wil hem op 27 januari verhoren. Ook Pujols echtgenote, twee dochters en een zoon zijn in staat van beschuldiging gesteld.

Pujol, een van de sleutelfiguren van de voorbije Spaanse geschiedenis, had in juli toegegeven dat hij een miljoenenvermogen in het buitenland 34 jaar lang heeft verzwegen voor de belastingdienst. De Spaanse minister van Financiën, Cristóbal Montoro, heeft de affaire als één van grootste gevallen van fiscale fraude uit de recente geschiedenis van zijn land bestempeld.

Pujol behoorde tot het verzet tegen de Franco-dictatuur (1939-1975) en speelde een sleutelrol bij de overgang van Spanje naar de democratie. Van 1980 tot 2003 was hij premier van de deelstaat Catalonië. Hij was de politieke pleegvader van de huidige separatistische regeringsleider Artur Mas.

Lees meer