Huidig Spaans premier Mariano Rajoy.
REUTERS Huidig Spaans premier Mariano Rajoy.

Spaanse koning ontbindt parlement, nieuwe verkiezingen op 26 juni

De Spaanse koning Felipe VI heeft het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven die op 26 juni moeten plaatsvinden. Het is de in december gekozen partijen niet gelukt een nieuwe premier te kiezen, meldt persbureau AP.

De koning ondertekende het decreet nadat de deadline voor het formeren van een nieuw parlement op 2 mei was verstreken. 

Spanje heeft nooit eerder nieuwe verkiezingen hoeven uitschrijven.
Het Spaanse kiesstelsel werd expres zo ontworpen dat een van de twee grote partijen, de PP en de PSOE, gemakkelijk een meerderheid kan halen. Bij de verkiezingen van 20 december brachten twee nieuwkomers, Podemos en Ciudadanos, de gevestigde politiek aan het wankelen. 

Sindsdien neemt Mariano Rajoy van de conservatieve Partido Popular de positie van minister-president waar in de demissionaire regering. Geen van de partijen won genoeg zetels om een regering te vormen en beiden bleken niet bereid een coalitie te vormen.

"Tweepartijenstelsel is kapot"

"De twee grote politieke partijen kijken niet verder dan hun neus lang is", verklaart Josep Maria Reniu, hoofd van het Observatorium voor Coalitiebesturen in Spanje, een onderdeel van de Universiteit van Barcelona. 

Volgens Reniu is het tweepartijenstelsel kapot. "Maar de dynamiek van het tweepartijenstelsel is er nog. Links en rechts staan loodrecht op elkaar. En de partijleiders gedragen zich als presidenten. Tijdens de regering van premier Rajoy (PP) speelden de andere partijen totaal geen rol. Dat maakt dat niemand nu graag met de PP aan tafel wil."

Reniu hoopt op het ingrijpen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Er kan niet altijd een demissionaire regering blijven", zegt hij. "De Europese Unie vraagt om nieuwe bezuinigingen. Ik denk dat na de volgende verkiezingen Merkel zal bellen: sluit een akkoord, en wel onmiddellijk. Zo niet, dan houdt de economische steun op."

'Ik denk dat na de volgende verkiezingen Merkel zal bellen: sluit een akkoord, en wel onmiddellijk. Zo niet, dan houdt de economische steun op'

Maria Reniu, hoofd van het Observatorium voor Coalitiebesturen in Spanje

Lees meer