2
BELGA

Spaanse politie: "Tot 100.000 jihad-toeristen uit EU"

Het aantal jihadisten uit de Europese Unie (EU) dat zich in het Iraaks-Syrische oorlogsgebied bij terreurgroepen heeft aangesloten, ligt veel hoger dan tot dusver werd vermoed, zo moet blijken uit een studie van de Policia Nacional, de Spaanse politie, waarover de krant El Pais vandaag bericht. Die studie heeft het over 30.000 tot 100.0000 'Syrië-gangers'. Om naar Europa terug te keren, maken de jihadisten vaak gebruik van de diensten van bendes mensensmokkelaars. In berichten van geheime diensten was totnogtoe sprake van ongeveer 4.000 Europese jihad-toeristen, schrijft de krant.

Om naar Europa terug te keren, maken de jihadisten vaak gebruik van de diensten van bendes mensensmokkelaars. In berichten van geheime diensten was totnogtoe sprake van ongeveer 4.000 Europese jihad-toeristen, schrijft de krant.

Wanneer de religieuze strijders het vechten moe zijn, keren zij naar de EU terug met valse identiteitspapieren, zo haalt de krant het bericht aan. De terugkerende jihadisten "verstoppen' zich onder de vluchtelingen. De mensensmokkelaars maken met name gebruik van het Spaanse grondgebied om hun klanten van daar uit naar Centraal-Europa te verschepen.

In het bericht over de mensensmokkelaars, opgesteld naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in januari, luidt het dat de ex-jihadisten diverse routes om terug te keren tot hun beschikking hebben. Onder meer via de Spaanse exclave in Marokko Melilla kan het, of ook via een Zuid-Amerikaanse omweg, met tussenstops in Brazilië, Venezuela en Peru.

2 De onthoofder van de Amerikaanse journalist Sotloff had een Brits accent, wat doet vermoeden dat ook hij uit Europa komt.
EPA De onthoofder van de Amerikaanse journalist Sotloff had een Brits accent, wat doet vermoeden dat ook hij uit Europa komt.

Lees meer