Een gezondheidsmedewerker aan een ziekenhuis in Madrid, ter illustratie.
AFP Een gezondheidsmedewerker aan een ziekenhuis in Madrid, ter illustratie.

Spaanse ziekenwagens met coronapatiënten bekogeld met stenen

In Spanje zijn meerdere ziekenwagens die in totaal 28 oudere coronapatiënten vervoerden met stenen bekogeld. Dat heeft de Spaanse politie woensdag laten weten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De aanvallen startten dinsdag al in de stad La Línea de la Concepción, in het zuiden van het land. Tientallen mensen probeerden te verhinderen dat geïnfecteerden en deels ook Covid-19-zieken vanuit andere gemeenten naar een home in de Andalusische stad zouden worden overgebracht, om daar in quarantaine te verblijven.

Barricades

De demonstranten probeerden de colonne ambulances met een dwars over de weg geparkeerde wagen en barricades tot stilstand te brengen. Afgelopen nacht demonstreerden dan zowat vijftig mensen voor het rusthuis. Zij uitten bedreigingen en staken vuilnisbakken in brand. Uit huizen in de buurt zijn explosieven naar het gebouw geworpen.

De politie heeft twee mannen opgepakt.

Burgemeester Juan Franco van de stad veroordeelt het gewelddadig protest, maar hij zei ook dat de overbrenging van de senioren "niet goed gepland" is geweest. Hijzelf is pas "op het laatste ogenblik op de hoogte gesteld”.

Gespannen sfeer

De ouderen werden verplaatst omdat hun verpleeghuis bij Alcalá del Valle “wordt ontsmet”, aldus een bron binnen de politie. Ze gaan nu in quarantaine in La Linea. Daar zouden de overwegend jonge betogers duidelijk hebben gemaakt dat ze zich ook zullen verzetten tegen de komst van andere patiënten met het virus.

De bron bij de politie zegt dat de strenge maatregelen om het virus te bestrijden hebben geleid tot een gespannen sfeer in de stad. “Degenen die betrokken zijn bij illegale activiteiten, zoals de smokkel van tabak of hasj, kunnen niets meer doen, omdat ze hun huizen niet zomaar meer mogen verlaten. En als ze dat toch doen, hebben we ze direct te pakken. Omdat er verder niemand op straat is, zijn patrouilles veel sneller.”

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marijke boulet

    De demonstranten staan allemaal op elkaar gepakt , dus eigenlijk zijn zij mede verantwoordelijk voor de verspreiding maar hebben dan liever geen zieken in hun omtrek . Decennia pamper of helemaal geen opvoeding dan is dit het resultaat .

  • Armand Wuyts

    De solidariteit is in sommige kringen ver weg!

Lees meer